Jongeren met Hemelvaart op stap met zeilbrik Morgenster

– Tijdens een vierdaagse tocht met de grote zeilbrik Morgenster wil de Maritieme Academie jongeren kennis laten maken met het werken op zee. De intentie is met name jongeren die op het punt staan hun vmbo-opleiding af te ronden te interesseren voor een maritieme vervolgopleiding.

De Maritieme Academie, met vestigingen in Den Helder, Harlingen, IJmuiden en Amsterdam biedt een scala aan nautische opleidingen op mbo-niveau. Hierbij worden leerlingen opgeleid voor een baan in de handelsvaart, zeevisserij, bagger- of offshoresector. Een bijzondere manier om jongeren hiervoor te interesseren is het organiseren van een vierdaagse zeiltocht vanuit Den Helder, waarbij één of twee Engelse havens worden aangedaan. Tijdens deze reis, die van 21 tot met 24 mei (Hemelvaartsweekend) zal worden gemaakt, kunnen de leerlingen met eigen ogen zien wat er allemaal komt kijken bij het navigeren, koersbepalen, meren en ontmeren van een schip. Verder krijgen zij ook een goede indruk van de dagelijks gang van zaken aan boord.

Al met al een spannend avontuur dat onder professionele leiding van schipper-eigenaar Harry Muter, zijn vrouw Marian en de ervaren eigen bemanning van de zeilbrik kan worden aangegaan. Aan de reis kunnen maximaal 30 jongeren deelnemen. Omdat een groot deel van de hieraan verbonden kosten wordt gesponsord, wordt van iedere deelnemer een eigen bijdrage van slechts 40 euro gevraagd. Vorig jaar zijn met de Morgenster ook al diverse zeiltochten met jongeren gemaakt. Hierbij is onder andere deelgenomen aan The Tallships Races, met Den Helder als finishplaats. De Morgenster is een 48 meter lange zeilbrik met een zeiloppervlak van 600 vierkante meter.

Bron: ROC Kop van Holland, 27-04-2009;