Kaap Hoorn 400 jaar viering Zaterdag 13 juni 2015

  • binnenland

Dit jaar viert Hoorn het 400 jarig jubileum van de historische reis van Willem Corneliszoon Schouten en Jacob Lemaire, waarbij zij Kaap Hoorn ontdekten. Ook de watersportvereniging Hoorn wil dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. En de enige juiste manier om een nautische gebeurtenis te vieren is door het zogenaamde admiraalzeilen. Admiraalzeilen was vroeger een maatregel om gezamenlijk de aanval van piraten te kunnen afslaan. Nu is het vooral een manier om een demonstratie te geven van de nautische vaardigheden. Hier kunnen wij aan de Horinezen laten zien wat een prachtig watersportcentrum wij zijn!

Op zaterdag 13 juni verrichten de “Escaders” onder leiding van de admiraal voor het Oostereiland diverse manoeuvres, het zogenaamde Admiraalzeilen. Wij hebben daarbij goede hoop op een bijzondere admiraal en admiraalsschip. Uiteraard worden de deelnemers vooraf goed geinstrueerd tijdens het palaver.  Er komen naast de leden van de WSV Hoorn onder andere eskaders van de WSV Schardam, WSV Karperkuijl, Stichting Sailability, Hoornse schouwen, botters, Notwin, kano’s van KV Flevo, lelyvletten van Vaandrig Peetoom Vendel, de optimisten,zoom’s, RS Feva’s en 420’s van onze eigen jeugd. Ook motorboten zijn welkom. Een eskader bestaat in principe uit ca. 5 boten van ongeveer dezelfde soort, lengte en (zeil-)snelheid. We verwachten dat er veel publiek op het Oostereiland en in het Julianapark zal staan om naar dit spektakel te kijken.

Deelname is mogelijk met eigen schip, maar je kunt je ook opgeven om aan boord te stappen van een ander deelnemend schip. En je kunt je opgeven als eskadercommandant. Indien er onvoldoende eskadercommandanten zijn worden deze aangewezen. Na het admiraalzeilen(-varen) wordt er voor De Loods een steigerborrel georganiseerd met muziek en leuke activiteiten voor de jeugd. We ronden de dag af met een heerlijke BBQ van Lajos. Rond 20.00 uur eindigen de festiviteiten bij de WSVH en beginnen er allerlei activiteiten van het spectaculaire Nachtkapers in de binnenstad, georganiseerd door de gemeente Hoorn.

Volg de laatste ontwikkelingen over het admiraalzeilen, de Nachtkapers en de Kaap Hoorn 400 viering op de site van de WSV of www.kaaphoorn400.nl.

Voor en na het admiraalzeilen kunt u uw boot gratis afmeren bij de WSV Hoorn. Voor de aansluitende nacht betaalt u 50% van het normale tarief.

Programma:
10.30:              Aanmelden bij de balie en betaling BBQ
11.30:              Palaver
13.30:              Alle boten die admiraalzeilen verzamelen op locatie op Markermeer
14.00:              Start admiraalzeilen
16.00:              Einde admiraalzeilen
17.00:              Steigerborrel en muziek
18.00:              BBQ en muziek
20.00:              Aanvang feestelijkheden binnenstad Hoorn

Hele dag: springkussen en activiteiten voor de jeugd.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten