Kabeljauw erkend als bedreigde diersoort

BREMEN (ANP) – De landen rond de Noordzee en de Oostzee hebben de  kabeljauw officieel als bedreigde diersoort bestempeld. Op een  ministersconferentie in het Duitse Bremen over de bescherming van  het zeemilieu hebben vijftien landen en de Europese Commissie een  lijst opgesteld met 27 bedreigde zeedieren, waaronder bepaalde  walvissen, oesters, schildpadden, vogels, haaien, roggen en andere  vissen. 
Dat kabeljauw op de lijst voorkomt is politiek het meest  opmerkelijk. Biologen voorspelden de afgelopen jaren al het  uitsterven van deze vis, omdat Europese vissers er te veel van  vangen. De Europese Commissie heeft daarom al vergaande  vangstbeperkingen ingesteld, maar ging onder druk van vooral  Zuid-Europese landen niet tot een vangstverbod over. Deze landen  hebben nu wel met de lijst ingestemd. 


Staatssecretaris Schultz van Haegen (Waterstaat) toonde zich in  Bremen warm voorstander van de lijst. Het is nog onduidelijk welke  gevolgen de erkenning van de kabeljauw als bedreigde diersoort  heeft. Volgens een zegsvrouw van Schultz ligt de bal voor eventueel  verdere vangstbeperking bij de Europese Commissie. 


 

Bron: ANP – Waterland.net, 30-06-2003;

Related news

List of related news articles