Kadeverlenging haven Lauwersoog kan doorgaan

De Europese Commissie geeft groen licht om de kade in de haven van Lauwersoog te verlengen. Dit betekent dat de provincie Groningen de beoogde subsidie van om en nabij drie miljoen euro binnenkort kan verstrekken aan EHL, die over het havencomplex gaat.

Dat is goed nieuws voor de garnalenvissers die gebruik maken van de haven in Lauwersoog. Die krijgen straks meer aanlegplekken en faciliteiten om te laden en lossen en hun schip schoon te maken. Niet alleen wordt de kade verlengd, de jachthaven voor plezierboten wordt ook gemoderniseerd en er komt een drijvend platform voor de recreatievisserij. Volgens de Europese Commissie leiden de plannen niet tot verstoring van de Europese, grensoverschrijdende handel, omdat de investering alleen effect heeft op de lokale, Noord-Nederlandse markt. De uitspraak over Lauwersoog viel samen met zes andere gevallen, waarin de commissie hetzelfde argument gebruikt. Gedeputeerde Henk Staghouwer is blij met deze duidelijkheid.

‘We hebben het plan voor de verlenging aangemeld, omdat de haven niet in staat zou zijn het bedrag terug te betalen wanneer we al aan het werk waren gegaan en Brussel ons had teruggefloten. Gelukkig kunnen we nu aan het werk. We kunnen de garnalenvissers van Lauwersoog zo goed verder helpen.’