Kansen voor Nederlandse jachtbouw en scheepsbouw in Italië

De Nederlandse Ambassade in Rome en het Consulaat-Generaal in Milaan zien interessante kansen voor Nederlandse toeleveranciers aan de jacht- en scheepsbouwindustrie in Italië, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

De jachtbouw en scheepsbouw in Italië is de laatste jaren flink gegroeid. Italië is wereldwijd marktleider op het gebied van superjachten en van cruiseschepen. Dat biedt mogelijkheden voor Nederlandse toeleveranciers.

Groen en innovatief
Kansen voor ondernemers liggen met name op het gebied van groene technologieën en nieuwe milieuvriendelijke en lichtgewicht materialen. Ook liggen er kansen op het gebied van procestechnieken. Nederlandse toeleveranciers zijn daar sterk in.

De Italiaanse overheid ondersteunt stimuleringsprogramma’s, vooral op het gebied van digitalisering en innovatie, om productie- en organisatieprocessen bij de werven te optimaliseren.

Groei van omzet en productie
Italië is wereldwijd marktleider op het gebied van superjachten (groter dan 30 meter) en de sector groeit sinds 2015 weer flink. In 2017 had Italië voor grote jachten een omzetgroei van 19 procent, een waarde van ruim 3,4 miljard euro.

De export bedraagt 85 procent van de productie, met een groei van 16 procent (380 miljoen euro) in 2017 ten opzichte van 2016. In de Global Orderbook 2017 staan 16 Italiaanse werven in de top 40 van belangrijkste jachtbouwers en in de Refit & Repair sector staat Italië op de derde plaats met een aandeel van 11 procent.

Op het gebied van scheepsbouw is het Italiaanse Fincantieri wereldwijd de onbetwiste marktleider op het gebied van cruiseschepen.

Marktrapport
Uitgebreide informatie over deze sectoren treft u in het recente rapport Jachtbouw en Scheepsbouw Italië (pdf), gemaakt in opdracht van de Nederlandse Ambassade in Rome en het Consulaat-Generaal in Milaan.

Handelsmissie 
Van 9 tot en met 11 april organiseert HISWA een handelsmissie toelevering jachtbouw naar de jachtbouwdistricten in Toscane en De Marken. Dit gebeurt met steun van Proaxxes en de Nederlandse Ambassade in Rome.