Kantelboten vallen op tijdens MARIN’s Ontwerp- en Zeilwedstrijd

Team 2 ‘Sailor Swift’ van TU Delft, ontwierp en bouwde de snelste modelzeilboot van Nederland. Het team won op 16 januari de zeilrace van 12 strijdende studententeams van Technische Universiteit Delft en Rotterdam Mainport University (RMU). Deze race vond plaats in het Ondiepwaterbassin van onderzoeksinstituut MARIN in Wageningen.

Het winnende team, bestaande uit Sander de Haan, Freek Rutten, Yannick van Dijk, Barend Hulshof, Stijn Smaal en Rep Boonstra, hield het simpel met een catamaranromp en twee vleugelzeilen voor maximale stabiliteit. De boot was zeer goed afgewerkt, was uitgerust met verstelbare zwaarden en had precies de juiste dimensies voor een succesvol resultaat. Dit concept bleek zeer goed bestuurbaar om het maximale eruit te halen op de baan.

Het ontwerp ‘De Zeven Provinciën ’, gemaakt door Team 7 van TU Delft, bestaande uit Ties Nieuwenhuizen, Robin Berendschot, Stijn Koehler, Rijk van Manen en Gerjan Nieuwerth, won de Innovatieprijs. De innovatie bestond eruit dat de gehele middelste romp kon verschuiven naar de hoge kant, wat de stabiliteit van hun ontwerp verbeterde. Daarnaast hadden ze twee vleugelzeilen uit meerdere delen, waarin veel stuurmechanismes ingenieus met elkaar waren geïntegreerd. Het geheel bleek zeer effectief.

Opvallend waren dit jaar de twee boten die 90 graden konden kantelen en zo twee oriëntaties hadden om in te zeilen: één oriëntatie over bakboord en één over stuurboord. Beide oriëntaties konden daardoor specifiek geoptimaliseerd worden. Zij waren ongetwijfeld de meest originele inzending. Maar, echte innovatie moet in ieder geval (de potentie hebben om) goed te presteren.

De zeilschepen werden beoordeeld op snelheid, keersnelheid en innovatie, waarbij er twee banen afgelegd moesten worden. De deelnemers moesten laten zien dat hun bootjes niet alleen snel kunnen varen, maar ook snel boeien kunnen ronden. “Bij de bouw was bijna alles toegestaan”, zegt Rogier Eggers, Project Manager bij MARIN en medeorganisator van deze zeilwedstrijd. “Ieder jaar worden de regels wat aangepast om kopiëren van voorgaande jaren onmogelijk te maken. Dit jaar werden er alleen beperkingen gesteld aan de totale afmeting van de romp en mast. Zo mocht de totale afmeting van de boot maximaal 1 m lang zijn, minimaal 40 cm breed en maximaal 1 m hoog vanaf de waterlijn, met een maximale lengte van appendages (kielen en roeren) van 10 cm. Een relatief brede en ondiepe boot dus… De uitdaging was weer groot!” De wedstrijd is onderdeel van het onderwijsprogramma dat studenten van de minor-opleiding ‘Zeiljachten’ van TU Delft en
Rotterdam Mainport University (RMU) volgden.

Innovatieprijs
Innovatieprijs
Winnaar Zeilwedstrijd
Winnaar Zeilwedstrijd

Het evenement vond plaats bij MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) in Wageningen. MARIN is wereldwijd een belangrijk onderzoekscentrum voor de maritieme branche en beschikt over een groot aantal faciliteiten voor onder andere het op schaal testen van scheepsmodellen. Het omzetten van hydrodynamische en nautische technologie naar innovatieve producten voor de maritieme sector is de succesfactor van MARIN. Met deze jaarlijkse wedstrijd wil MARIN studenten de kans geven eigen ideeën te laten uitgroeien tot een nautisch succes.

Meer… MARIN