Karel Doorman voor eerste keer in Den Helder

 

karel-doorman-peter-stroo

Het nieuwe marineschip Karel Doorman vaart op dinsdag 1 juli voor het eerst de marinehaven van Den Helder binnen. Het schip wordt feestelijk binnengehaald door de Koninklijke Marine in de toekomstige thuishaven.

Tijdens de binnenkomst zullen adelborsten (officieren in opleiding) het schip ‘binnenjoelen’.
Dit is een oud gebruik bij de marine, waarin men de witte marinepet vanaf de borst de lucht in zwaait. Daarnaast luiden alle binnenliggende schepen voor minstens 30 seconden de scheepshoorn.
Aan boord houdt de marinetop voor het eerst een varende Admiraliteitsraad, onder leiding van de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom.

Proefvaart
De Karel Doorman maakte zondag 22 juni haar eerste zelfstandige proefvaart. Dit gebeurde vanuit Vlissingen, waar het schip bij Damen Naval Shipyards lag. Hier legde de bemanning, samen met Damen, de laatste hand aan het nieuwe logistieke marineschip.

Bevoorrading op zee
De Doorman voerde afgelopen woensdag 25 juni haar eerst bevoorrading op zee uit. Het Joint Support Ship voorzag hierbij het fregat Zr.Ms. Tromp van brandstof. De bevoorrading van goederen en brandstof op zee van andere schepen is een van de hoofdtaken van de Doorman. Het zogenoemde Joint Support Ship is naast bevoorrading op zee, inzetbaar voor strategisch zeetransport en logistieke ondersteuning vanaf zee. Tijdens dit zogenoemde seabasing dient het schip als thuisbasis voor troepen die operaties op het land uitvoeren.

De Karel Doorman werd op zaterdag 8 maart gedoopt door minister Jeanine Hennis-Plasschaert.
Het logistieke ondersteuningsschip is medio vorig jaar vanuit Roemenië naar Vlissingen gesleept voor de afbouw op de werf van Damen Schelde Naval Shipbuilding. Naar verwachting wordt de Karel Doorman in 2015 toegevoegd aan de marinevloot. Na de indienststelling draagt het schip de officiële naam Zr. Ms. Karel Doorman.