Kazemat van 1,2 miljoen kilo met succes verplaatst

  • binnenland

Onder het toeziend oog van regionale bestuurders en 2.000 bezoekers verschoof de 1,2 miljoen kilo wegende kazemat bij de Prinses Beatrixsluis op 22 februari zo’n 150 m oostwaarts. Rond 12.00 uur bereikte hij ongeschonden zijn nieuwe plek, waarna het precisiewerk van het op zijn sokkel manoeuvreren begon. Rond 15.00 uur was de verplaatsingsoperatie helemaal afgerond.

De kazemat moet worden verplaatst om ruimte te maken voor de 3e kolk van de Prinses Beatrixsluis. De verplaatsing door Mammoet was live te volgen op de Facebookpagina van Rijkswaterstaat.

Theo van de Gazelle, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat Midden-Nederland: ‘We hebben een dubbele uitdaging bij het verplaatsen van de kazemat. Je hebt te maken met de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) waar de kazemat deel van uitmaakt. Een stuk cultureel erfgoed waar we zorgvuldig mee moeten omspringen en waarvoor we de samenwerking met veel partijen hebben gezocht. Daarnaast heb je de technische uitdagingen die komen kijken bij het verplaatsen van een kazemat van 1,2 miljoen kilo. Ik ben er enorm trots op dat we dit huzarenstukje voor elkaar hebben gekregen en dat de kazemat zijn nieuwe plek ongeschonden heeft bereikt.’

Er worden nog 2 kazematten verplaatst 
Kazemat Vreeswijk-oost is niet de enige kazemat die moet worden verplaatst. Het gaat om nog 2 andere kazematten, een sluisje, een duikerhoofd en een palengroep.

UNESCO-werelderfgoed
Al deze objecten maken deel uit van de NHW. De NHW staat op de nominatielijst voor UNESCO-werelderfgoed.

 

Related news

List of related news articles