Kijktip: Beau’s Five Days Inside op Marineschip Zr.Ms. Zeeland

Het marineschip Zr.Ms. Zeeland komt 26 april weer terug in de haven van Den Helder. Het schip is dan ruim 5 maanden in het Caribisch gebied geweest. En heeft succesvol verschillende counter-drugsoperaties uitgevoerd waarbij 2500 kilo drugs is onderschept. Beau van Erven Dorens heeft tijdens de operatie 5 dagen lang kunnen beleven hoe het is om aan boord te werken en te leven. Voor het tweede seizoen van zijn programma ‘Beau’s Five Days Inside’ heeft hij unieke opnames kunnen maken. Op 7 mei wordt de aflevering uitgezonden op RTL 4.

Zr. Ms. Zeeland. Foto, Defensie.
Zr. Ms. Zeeland. Foto, Defensie.

Ook heeft het schip verschillende keren de Kustwacht ondersteund met onder andere search- en rescue- acties rondom de Benedenwindse eilanden. De Zeeland wordt afgelost door Zr.Ms. Groningen die in het kader van een pilot voor twee jaar in het Caribisch gebied blijft.

Zr.Ms. Zeeland detecteerde eind januari een snelle boot die na onderschepping 2000 kilo drugs bleek te vervoeren. Later vond de bemanning bij de controle van zeilschip nog eens 500 kilo drugs. Naast deze twee onderscheppingen heeft het schip twee drugstransporten weten te verstoren. Tijdens de achtervolging zijn de met stenen verzwaarde balen drugs door de smokkelaars overboord gegooid.

De NH-90 helikopter aan boord van Zr. Ms. Zeeland met de cocaïnevangst. Foto, Defensie

Zr.Ms. Groningen komt 25 april aan in Caribisch gebied en lost daarmee de Zeeland af als stationsschip. Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen blijft niet voor 5 maanden in het gebied, maar voor een periode van twee jaar. De marine start namelijk een pilotproject waarbij de bemanning van het schip wisselt, maar het schip zelf in het gebied blijft. Het pilotproject heeft als doel meer balans en regelmaat te creëren voor het personeel en het thuisfront tussen vaar- en walperiodes.