KMY draait romp eerste Bestevaer 45ST PURE

Na acht weken bouwen is de eerste romp van de nieuwe serie Bestevaer 45ST PURE jachten klaar om gedraaid te worden. Op uitnodiging van de werf zijn er een aantal potentiële klanten bij aanwezig om dit moment in het bouwproces mee te maken.

De opbouw van dek en pilot house is separaat gebouwd en zal in een later stadium op de romp geplaatst worden. De romp is van boven dus nog helemaal open wat letterlijk een leuk kijkje geeft in de ‘buik’ van het schip. De ‘Nescio’, zoals ze heet, zal een geballast centerboard krijgen. De ballast is 4.850 kg wat neer komt op een ballast ratio van 37%. Ter vergelijking, de ballast van de vaste kiel is 5.050 kg, met een ballast ratio van 38%.

De Bestevaer 45ST PURE is het eerste aluminium seriegebouwde jacht van KM Yachtbuilders. Eeuwe Kooi, eigenaar KM Yachtbuilders: “Een custom jacht wordt specifiek voor een eigenaar ontworpen en gebouwd. Het schip moet hem passen, als een op maat gemaakt Italiaans pak.” Eeuwe vervolgt; “De PURE is een ander concept. We hebben samen met de ontwerpers van Dykstra Naval Architects een zeiljacht ontworpen waarvan een aantal zaken vast staan en dus niet meer gewijzigd kunnen worden zoals bij een custom jacht. Dat zijn onder andere de afmetingen, de locatie van de twee waterdichte schotten, het dekplan en de lay out van de kuip.”

Marketing manager Jildou Huisman vult aan; “Door een aantal standaarden te gebruiken en door bijvoorbeeld het interieur CNC te laten frezen kunnen we de prijs lager neerzetten in vergelijking met een custom schip. Dit maakt de PURE voor meer mensen interessant. Ook de lengte van 45 voet is voor veel zeilers ideaal.”

Meer… KM Yachtbuilders