KNVTS Schip van het jaar-prijs 2014 bekend

Galactica 2_web

De jury van de KNVTS Schip van het Jaar-prijs heeft uit acht aanmeldingen een drietal schepen genomineerd voor Nederlands meest prestigieuze maritieme prijs. De prijs zal dit jaar voor de 17e maal worden uitgereikt tijdens het Maritime Awards Gala bij Taets Art and Events Park in Zaandam op 6 november. 

De genomineerden in willekeurige volgorde zijn:

  • Heavy lift – project cargo carrier ‘Atlantic Dawn’ gebouwd door CIG Shipbuilding Groningen in opdracht van Hartman Shipping, Urk
  • Jacht ‘Galactica Star’ ontworpen door van Oossanen Naval Architects en gebouwd door Heesen Yachts, Oss
  • Reddingboot ‘Nh1816 gebouwd door Damen Shipyards Gorinchem voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij

“De genomineerde schepen onderscheiden zich ieder op hun eigen specifieke aspecten en dat maakt het uiteindelijke beslissingsproces er niet makkelijker op,” aldus jury-voorzitter Arie Peterse. “De ervaring leert dat de presentaties door de genomineerde bedrijven een doorslaggevende rol kunnen spelen in het jurybesluit.”

Schepen die in aanmerking komen voor de Schip van het Jaar-prijs 2014 moeten, met name betreffende de innovatieve aspecten, in Nederland zijn ontwikkeld, bij voorkeur in Nederland zijn gebouwd of grotendeels zijn (af)gebouwd en tussen 1 mei 2013 en 1 mei 2014 zijn opgeleverd. De jury toetst de ingediende schepen aan de criteria Ontwerp, Economie, Duurzaamheid, Veiligheid en Bouwproces.

Evenals vorig jaar waren met de inzendingen ook dit jaar alle categoriën die de Schip van het Jaar-prijs vertegenwoordigd, op de categorie Visserij na. “Alhoewel het aantal opgeleverde schepen dat voor de prijs in aanmerking zou kunnen komen hoger ligt dan de aanmeldingen, geeft de diversiteit aan aanmeldingen een goed beeld van de breedte van de Nederlandse scheepsbouw,” vervolgt Peterse. “De vertrouwelijkheid tussen opdrachtgever en werf belet echter soms dat een schip aangemeld wordt.”

De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS) heeft ten doel om de ontwikkeling van maritieme techniek te stimuleren. Hoofdlijnen hierin zijn het verspreiden van kennis van de maritieme techniek, het stimuleren van innovatie en maritiem technisch onderwijs. De vereniging bewerkstelligt dit door het organiseren van netwerkbijeenkomsten zoals maritiem technische lezingen, excursies en congressen, waarmee tevens de onderlinge relatie tussen maritiem-technische vakmensen wordt versterkt. Daarnaast worden jaarlijks de “KNVTS Schip van het Jaar Prijs” voor het meest innovatieve schip en maritieme afstudeerprijzen uitgereikt. Voor maritieme technici is de KNVTS een zeer hechte basis voor een solide netwerk binnen de maritieme industrie.

Meer… KNVTS

 

Related news

List of related news articles