Navingo Career

Jouw vernieuwde platform voor vacatures en nieuws uit de sector.

Kokkelaars willen geld zien van natuurclubs voor mislukte oogst

Texel – De kokkelvissers in de Waddenzee hebben wadbioloog Jeroen Reneerkens en negen natuur- en milieuorganisaties aansprakelijk gesteld voor de magere resultaten van het voorbije visseizoen op schelpdieren. Door talrijke bezwaarprocedures hebben ze afgelopen herfst zes weken niet kunnen vissen, wat heeft geresulteerd in een schadepost van circa 830.000 euro.


De natuur- en milieuorganisaties zijn verbijsterd. Nooit eerder zijn bezwaarmakers, die gebruik maken van in de wet vastgelegde rechten, aansprakelijk gesteld voor misgelopen inkomsten.


Stichting de Wilde Kokkels is een van de aansprakelijk gestelde organisaties. De actiegroep wil dat er een einde wordt gemaakt aan de mechanische kokkelvisserij op het wad, omdat die grote en langdurige schade aan het ecosysteem aanricht, en leidt tot voedselgebrek van de wadvogels.


Voorzitter Martijn de Jong van de Wilde Kokkels: ,,Als het tot een rechtzaak komt zullen wij winnen. We hebben niet meer gedaan dan gebruik maken van ons democratisch recht. Het is jammer dat de vissers zich verlagen tot dit soort dreigementen. Ze weten dat ze juridisch gezien kansloos zijn. Het is pure intimidatie van mensen en organisaties die kritiek durven hebben op hun manier van werken.”


Naast de Wilde Kokkel en onderzoeker Jeroen Reneerkens zijn aansprakelijk gesteld: Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Zee (NIOZ) op Texel, Faunabescherming Nederland, De Friese en Groningse milieufederaties, Landschap It Fryske Gea, de Friese vereniging voor veldbiologie, de Nederlandse Jeugdbond voor Natuur- en Milieustudie, en de Avifauna Groningen.

Bron: Rotterdams Dagblad, 10-02-2003;