Kommer Damen verkozen tot Industry Leader van het jaar tijdens OSJ

  • buitenland

Prijsuitreiking tijdens jaarlijkse Offshore Support Journal Conference & Awards in Londen

Tijdens het jaarlijkse galadiner van de Offshore Support Journal Conference (OSJ), die plaatsvond op 18 februari jl., heeft Kommer Damen, directievoorzitter van Damen Shipyards Group, de prijs gewonnen voor Industry Leader van het jaar. Ieder jaar kiest het redactieteam van OSJ samen met het adviespanel van de conferentie wie deze prijs moet krijgen.

De prijs is te danken aan “zijn visie, die de basis vormt voor de enorme groei die Damen Shipyards de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Het bedrijf exploiteert nu 32 werven over de hele wereld en heeft een jaarlijkse omzet van 2 miljard”. De groep is opgericht in 1927, en heeft sinds 1969 (toen Kommer Damen de werf overnam van zijn vader en oom) ruim 5000 schepen gebouwd. Vandaag de dag levert Damen meer dan 160 schepen per jaar op.

Die groei is mede te danken aan het feit dat de groep iedere keer nieuwe ontwerpen weet te ontwikkelen die inspelen op de behoeften van de klant. Bovendien kunnen deze ontwerpen in grotere volumes worden gebouwd. Het is onder Kommer Damens verantwoordelijkheid geweest dat de scheepsbouwer zich is gaan richten op modulaire bouw en standaardisatie. Bovendien is het echt zijn verdienste dat Damen haar vleugels wereldwijd heeft uitgeslagen, waarbij tal van werven zijn overgenomen, onder andere gespecialiseerd in nichemarkten. Ook heeft Kommer Damen een belangrijke rol gespeeld bij het opbouwen van een netwerk van partners en werven over de hele wereld, een proces dat tot op de dag van vandaag doorgaat. De jury meent ook dat ondanks het feit dat Damen Shipyards Group een grote multinational is geworden, het bedrijf nooit zijn familiewaarden heeft kwijtgeraakt en nog altijd zijn maritieme erfgoed hoog houdt.

“Offshore-schepen vormen een enorme markt en we investeren in meer platforms voor het standaardiseren en bouwen van schepen”, aldus Kommer Damen toen hij de prijs in ontvangst nam. Dat betekent dat het bedrijf vergelijkbare schepen in serie kan bouwen op verschillende werven over de hele wereld. “Met als gevolg een optimale kosten/batenverhouding, betere schepen en lagere onderhouds- en ontwerpkosten.”

De afgelopen jaren heeft Damen een hele serie nieuwe gestandaardiseerde ontwerpen gelanceerd voor schepen voor de offshore, zoals sleepboten en offshore-hulpschepen, waaronder platformbevoorradingsschepen en fast crew suppliers. Veel van die schepen zijn voorzien van de innovatieve Damen Sea-Axe-bijlboeg.

Kommer Damen zet zich niet alleen in voor Damen Shipyards Group, maar speelt ook op tal van andere fronten een belangrijke rol in het Nederlandse bedrijfsleven. Hij is lid van het bestuur van de VSNI (Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie), lid van het bestuur van Nederland Maritiem Land (NML), lid van de Raad van Toezicht van Platform Bèta Techniek, en honorair consul van de Verenigde Mexicaanse Staten.

Meer… Damen 

Related news

List of related news articles