‘Komst Google naar Eemshaven mogelijk door smeergeld geregeld’

Het Financiële Dagblad meldt dat de komst van Google naar de Eemshaven in 2010 mogelijk gepaard is gegaan met het betalen van smeergeld. Dit zou gedaan zijn door vastgoedbedrijf TCN van eigenaar Rudy Stroink aan een Amerikaanse Google-directeur. Deze man, Simon Tusha, voerde de onderhandelingen over locaties voor nieuwe datacenters. Het zou gaan om een bedrag van 1,7 miljoen euro betaald in de periode 2008 tot 2010.

Het FD baseert zich op de dagvaarding tegen de oud-vastgoedtycoon Rudy Stroink en Amerikaanse processtukken van een lopende strafzaak tegen de toenmalige Google directeur. Tusha was maar een jaar werkzaam bij Google en verliet het bedrijf zeven jaar geleden. Nu staat hij in de VS terecht voor onder meer belastingfraude en het aannemen van steekpenningen.

Google zou zich hebben laten omkopen om in Eemshaven zijn eerste datacentrum te bouwen. Dat betrof een relatief klein datahotel op grond die geleaset werd van TCN. Het vastgoedbedrijf ging in 2012 failliet.

Het ICT-bedrijf Google besloot in dat jaar een tweede en groter datacentrum in de Eemshaven te bouwen op eigen aangekochte grond. Volgens Google heeft dit datacentrum niets met de smeergeldaffaire te maken. Het bedrijf zegt zelf slachtoffer te zijn in deze omkopingszaak. Aankomende 6 december wordt het nieuwe datacenter feestelijk geopend. Het wordt gezien als een van de kroonjuwelen van de Eemshaven.

Lees het hele artikel in het Financiële Dagblad