Koning Willem-Alexander bij 100 jaar Reddingsbrigade

Op zaterdag 16 september viert de Reddingsbrigade Nederland haar 100-jaar bestaan. Precies 100 jaar geleden vond de oprichtingsvergadering van de Nederlandsche Bond tot het Redden van Drenkelingen plaats op initiatief van 5 reddingsbrigades uit Den Bosch, Amsterdam, Breda, Den Haag en Haarlem. Het jubileum wordt gevierd in Duinrell Plaza in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander.

De Reddingsbrigade Nederland is in 100 jaar uitgegroeid tot een landelijke vereniging van 166 aangesloten Reddingsbrigades door heel Nederland. Na 100 jaar is het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood nog steeds de missie van de Reddingsbrigade. 5.000 actieve vrijwilligers staan anno nu klaar om Nederland veilig van het water te laten genieten. Afgelopen zomer nog kwamen de vrijwillige lifeguards 3.810 keer in actie om mensen te helpen. In 176 gevallen ging het om een redding uit een levensbedreigende situatie.

Koning neemt 1e jubileumboek ‘De redder in nood’ in ontvangst
Tijdens de viering spreekt de Koning met vrijwillige lifeguards en medewerkers van de Reddingsbrigade over onder meer preventie, waterhulpverlening en de opleiding tot lifeguard. Daarnaast neemt de Koning tijdens de Jubileumontvangst het 1e jubileumboek ‘De redder in nood’ in ontvangst. ‘De redder in nood’ stelt de vrijwilligers voor die zich dag en nacht inzetten voor het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. Het boek beschrijft de geschiedenis van een dynamische Reddingsbrigade. Het is een eerbetoon aan honderd jaar Nederlandse inventiviteit in de strijd tegen verdrinking.