Koningin Mathilde doopt nieuw marineschip

 

Op 10 juli heeft niemand minder dan de Koningin het gloednieuwe patrouillevaartuig P901 Castor gedoopt. Zij wordt ook meter van het schip. Ook de minister van Defensie, de chef Defensie en de commandant van de Marinecomponent woonden de plechtigheid bij.

KoninginDoopt CastorForoSedeyn Ritchie©-2414

Koningin gaat aan boord Foto: Ritchie Sedeyn

Naast de doop met de traditionele champagnefles werd de Castor ook officieel in dienst genomen. Dit gebeurde met de aanstelling van de commandant, luitenant-ter-zee eerste klasse Dirk Demedts, en in aanwezigheid van Defensieminister en vice-eersteminister Pieter De Crem en de chef Defensie, generaal vlieger Gerard Van Caelenberge. Tijdens de bijbehorende symbolische overhandiging van de attributen bracht de bemanning de vlaggen, wimpel en bronzen scheepsbel aan boord. Die bel behoort tot de verplichte uitrusting voor schepen van meer dan twaalf meter.

Samen met de bemanning scheepte de commandant in op het splinternieuwe schip. De fierheid was van hun gezichten af te lezen. Het was immers al 23 jaar geleden dat de marine nog een nieuw schip in haar vloot verwelkomde. Reden temeer om trots te zijn. Zo ook kwartiermeester-chef Gino Michiels, mecanicien op de Castor. “Het is de kroon op mijn carrière als vrijwilliger. Ik heb al veel gevaren, maar dit is toch wel een unicum. Om een staalplaat te zien evolueren tot het schip dat hier nu ligt, is fantastisch.”

De Castor is een belangrijke mijlpaal in de modernisering van de Belgische bewakings- en interventiecapaciteit op de Noordzee. Die zee is niet altijd even rustig, maar volgens de kwartiermeester-chef zal de Castor beter presteren op een wilde zee. “De patrouillevaartuigen zijn speciaal ontworpen om stabieler te blijven in zware weersomstandigheden. De ultramoderne motoren zorgen voor een hoge snelheid en ze zijn een pak zuiniger dan de oude motoren in de huidige patrouilleschepen.”

Met de nieuwe aanwinst en het tweede nieuwe patrouilleschip, de P902 Pollux, in aantocht is de marine meer dan ooit klaar om haar rol te spelen in de interdepartementale samenwerking voor de beveiliging van onze Noordzee.

Meer… Defensie