Koninklijke IHC laat 5.500m³ sleephopperzuiger ILEMBE voor TNPA succesvol te water

Koninklijke IHC heeft op zaterdag 9 mei 2015 met succes de sleephopperzuiger ILEMBE gedoopt en te water gelaten op de scheepswerf in Kinderdijk. Deze zuiger wordt gebouwd voor Transnet National Ports Authority (TNPA), de havenautoriteit van Zuid-Afrika. De doop is verricht door mevrouw Lunga Ngcobo, General Manager Corporate Affairs van TNPA.

Het contract tussen TNPA en IHC voor het ontwerp, de bouw en de oplevering van het schip werd getekend in maart 2014. Door middel van een open aanbesteding is IHC geselecteerd voor wat het grootste baggerschip van zijn soort in Zuid-Afrika zal zijn. De kiellegging vond plaats op 8 januari 2015 op de werf in Kinderdijk. Het schip zal begin 2016 in haar thuishaven in Durban worden afgeleverd.

“Wij waarderen de lange relatie en samenwerking tussen TNPA en ons bedrijf. TNPA heeft haar vertrouwen uitgesproken over de kwaliteit en betrouwbaarheid van IHC’s producten,” zegt IHC’s Executive Director Shipbuilding Fer Tummers. “TNPA vraagt om een betrouwbaar en onderhoudsvriendelijk baggerschip dat een hoog rendement in het baggerproces en een hoge mate van veiligheid voor bemanning en milieu biedt.”

De nieuwe sleephopperzuiger zal een aanvulling zijn op de bestaande vloot van TNPA: de door IHC gebouwde 4,200m3 sleephopperzuiger ISANDLWANA (geleverd in 2010) en de grijper hopperzuiger ITALENI (geleverd in 2014). Het nieuwe schip zal vooral worden ingezet in de internationale havens van Zuid-Afrika, maar zal wellicht in de toekomst ook elders op het continent worden ingezet.

TNPA, een van de vijf divisies van Transnet SOC Ltd., is verantwoordelijk voor het veilig, effectief en economisch laten opereren van het Zuid-Afrikaanse nationale havensysteem. Zij beheert acht commerciële havens langs de 2,954 km kustlijn. De belangrijkste diensten waar TNPA zich op richt, zijn: de levering van de haveninfrastructuur en het verlenen van maritieme diensten, zoals baggeren en maritieme operaties.

Als onderdeel van het contract met TNPA heeft IHC een ontwikkelingsplan opgesteld om te helpen bij het verbeteren van de lokale industrie in Zuid-Afrika. De voornaamste activiteit in dit plan is de ontwikkeling van een school voor operators in de bagger. In dit kader levert IHC ook een bagger simulator. Hiermee zet IHC samen met TNPA’s maritime school of excellence een langdurige samenwerking op voor het opleiden van de lokale bevolking.

Belangrijkste kenmerken:

Lengte: ca. 101,5m
Breedte:  22,4m
Holte: 7,5m
Diepgang: 6m
Hopper capaciteit op het hoogste overflow niveau: 5.500m³
Binnen diameter van sleeppijp: 900mm
Bagger diepte: 30m
Totaal geïnstalleerd vermogen: ca. 7.660kW
Snelheid:11,9 knots
Accommodatie: 26 personen

Meer… IHC Merwede