Kooiman gaat 2 Patrouilleboten bouwen voor Port of Antwerp

Kooiman Marine Group heeft de opdracht van het Havenbedrijf Antwerpen gekregen voor het ontwerpen en bouwen van 2 aluminium patrouillevaartuigen. De innovatieve hybride handhavingsvoertuigen zijn ontwikkeld door Kooiman Engineering en ze worden gebouwd door Scheepswerf Gebr. Kooiman in Zwijndrecht. De schepen worden in het najaar van 2020 opgeleverd.

Patrouillevaartuig voor Port of Antwerp Foto Kooiman
Artist impression van het patrouillevaartuig voor Port of Antwerp.

De patrouilleschepen worden 25 meter lang en 5,4 meter breed met een diepgang van 1.36 meter. Het schip kan op diesel maximaal een snelheid van 35 kilometer per uur varen en in de hybride stand 22 kilometer per uur.

De schepen worden uitgerust met een batterijpakket, waarmee 2,5 uur volledig elektrisch gevaren kan worden met een snelheid van 9,5 kilometer per uur. Daarnaast zijn er nog 2 andere energiemodussen aan boord om of volledig op diesel of hybride te varen. Een systeem dat zorgt voor minder brandstofverbruik en een minimale CO2-uitstoot. Bovendien zorgen de roetfilter en de geïntegreerde uitlaatgassennabehandeling ervoor dat minder schadelijke stoffen (SOx/NOx) vrijkomen.

Deze schepen zijn het vervolg en een doorontwikkeling van een eerder patrouilleschip welke door Kooiman Marine Group ontworpen, gebouwd en geleverd is aan het havenbedrijf.