Kooiman ontwerpt intrekbaar roestvrijstalen dekoog Omega-pin

In September 2014 heeft Scheepswerf Gebr. Kooiman B.V. een contract getekend met ASL Shipyard Pte Ltd uit Singapore, voor het ontwerpen en fabriceren van drie sets unieke dekwerktuigen. ASL Shipyard bouwt momenteel aan drie Infield Support Vessels voor KT Marine Services (een Joint Venture tussen Kotug International BV en Teekay Shipping Australia Pty Ltd) gebaseerd op het ART 100-42 ontwerp van Rotortug.

Kotug was op zoek naar een manier om de mogelijkheden van de Rotortug optimaal te benutten en kwam uiteindelijk bij Scheepswerf Gebr. Kooiman terecht. Kooiman kwam met het ontwerp voor een intrekbaar roestvrijstalen dekoog, welke de Omega-Pin wordt genoemd.

Met de Omega-Pin heeft de Rotortug het sleeppunt direct boven de achterste thruster. Daarnaast maakt de vorm van de Omega-Pin het mogelijk dat de sleepdraad een hoek kan maken ten opzichte van hartschip tot wel 135 graden en 45 graden t.o.v. dek. De Omega-pin heeft een SWL van 125 ton en is ontworpen voor spanningen die kunnen oplopen tot 400 ton. Door het gebruik van roestvrij staal en de gladde afwerking is de Omega-pin uitermate geschikt voor het gebruik met bijvoorbeeld dyneema sleeplijnen.

Wanneer de Omega-Pin niet gebruikt wordt kan deze ingetrokken worden. Het dek is dan vrij voor andere werkzaamheden. Doordat de Omega-Pin intrekbaar is, kan de pin ook worden toegepast op andere soorten sleepboten die een extra sleeppunt nodig hebben. Denk hierbij aan sleepboten die ook een escort mogelijkheid hebben.

Het ontwerpbureau van de kooiman Groep heeft de Omega-Pin ontworpen, gebruik makend van 3D Cad software en FEM berekeningen. De Omega-Pin is Lloyds gecertificeerd.

De Omega-Pin zal worden gecombineerd met een 50 ton  Delta-Pin set uit de serie Delta-Pins van Kooiman. De Delta-Pin is een set van twee sleeppennen met een kettingvanger en heeft zich al bewezen op de eigen ontwerp sleepboten. Zowel de Omega-pin als de Delta-pin kenmerken zich door hun eenvoud en robuustheid. De sets worden geleverd met hydraulische besturing, stuurhut- en dekbediening.

Meer… De Kooiman Groep