Kooyhaven verbonden met Noord-Hollandskanaal

Op 15 september is Kooyhaven officieel in verbinding gebracht met het Noord-Hollandskanaal. De belangrijkste fase in de ontwikkeling van Kooyhaven is een feit. Dankzij de realisatie van deze verbeterde verbinding met het achterland krijgt de logistieke capaciteit van het haventerrein in Den Helder een grote impuls. De officiële verbinding was in het bijzijn van algemeen directeur Jacoba Bolderheij van Port of Den Helder, directeur Gebiedsontwikkeling Ronald Dirksen van Dura Vermeer en algemeen directeur Jan-Mark van Mastwijk van De Vries & Van de Wiel.

Algemeen directeur Jacoba Bolderheij van NV Port of Den Helder: “De oplevering van Kooyhaven komt nu snel in zicht en is een mijlpaal in de ontwikkeling van Port of Den Helder. Dankzij de realisatie van de verbinding met het Noord-Hollandskanaal is onze logistieke offshorehaven straks ook te bevoorraden via binnenvaarttransport. Door deze verbinding met het achterland kan de gehele regio beter worden gefaciliteerd en biedt het ruimte voor meer bedrijvigheid.”

Werkzaamheden voor de oplevering 
Voor de oplevering in november moeten er nog diverse werkzaamheden uitgevoerd worden. Zo wordt er 225 strekkende meter kade langs het Noord-Hollandskanaal aangebracht, de rotonde op N99 bij de Touwslagersweg aangepast ten behoeve van de ontsluiting van Kooyhaven en een toegangsweg gerealiseerd naar de nog te verharden openbare kade (7.000 m2) op Kooyhaven. De laatste fase van de ontwikkeling is het ontgraven van de insteekhaven (20.000 m3) en van de langshaven (18.000 m3). Voordat de haven bouwrijp kan worden opgeleverd worden elektriciteitsvoorzieningen aangelegd op de openbare kade samen met verlichting op de kade en de toegangsweg.

Eerste 5 hectare in november klaar
Kooyhaven is gelegen ten zuiden van de N99 en ten oosten van de N9 op het grondgebied van gemeente Hollands Kroon. Afgelopen januari werd gestart met de ontwikkeling van Kooyhaven. Naar verwachting is in november de openbare kade en de eerste 5 hectare van het bedrijventerrein respectievelijk operationeel en beschikbaar. Kooyhaven biedt ruimte aan bedrijven binnen de supply-chain voor de energiemarkt, die haven- of watergebonden zijn. Daarnaast biedt de Kooyhaven ruimte voor andere sectoren die van de ligging en havenfaciliteiten kunnen profiteren, zoals jachtbouw en agribusiness.