Kossmann.dejong ontwerpt interieur en tentoonstellingen KAAP SKIL

 

Weinigen kennen de roemruchte VOC-geschiedenis van Texel. In de 17e en 18e eeuw vertrok de vloot van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) vanuit de ankerplaats ´Reede van Texel´ naar de Oriënt. In die tijd was Texel het Schiphol van Nederland. Deze bijzondere geschiedenis wordt verteld in ‘KAAP SKIL – museum van jutters & zeelui’ dat op 30 maart in een nieuw gebouw haar deuren opent. Het door Mecanoo Architecten ontworpen entreegebouw huisvest twee nieuwe tentoonstellingen, een museumcafé en een museumwinkel, allen ontworpen door Kossmann.dejong.

De Reede van Texel
In de nieuwe tentoonstellingen, wordt het publiek meegenomen naar het Oudeschild van de Gouden Eeuw. Pronkstuk van het museum is een 18 x 4 meter grote maquette van de Reede van Texel. Deze maquette laat tot in detail het indrukwekkende schouwspel van de honderden schepen voor de kust van Texel zien. Bezoekers kunnen met speciale kijkers zelf inzoomen op deze taferelen, waarbij ze spannende animaties te zien krijgen. Op de 20 meter lange wand achter de maquette worden animeerde taferelen uit schilderijen uit de 17e eeuw getoond, die een kijkje geven in het dag- en nachtritme van het leven op zee. Een negental wonderkamers nemen de bezoeker verder mee in de wereld van de Reede. In iedere wonderkamer wordt aan de hand van een personage uit de 17e eeuw de geschiedenis tot leven gewekt door middel van een ruimtelijke installatie of een collectiestuk.

Onderwaterarcheologie
Op de eerste verdieping is een onderzoekslaboratorium ingericht waar bezoekers verloren gegane objecten kunnen bewonderen, afkomstig uit scheepswrakken die gevonden zijn voor de kust van Texel. Ontelbare objecten uit de 17e en 18e eeuw liggen uitgestald in glazen vitrines. De vitrines zijn ingericht op archeologisch thema, maar er is ook een vitrine waarin alle objecten worden getoond die op één enkel^ schip zijn gevonden. De gevonden objecten roepen vragen op over de geschiedenis van de zeevaart. Door de objecten te koppelen aan verschillende perspectieven, komen deze in een bepaalde context te staan waardoor ze ons een nieuwe blik op de geschiedenis gunnen. In de tentoonstelling is ook plaats ingeruimd voor de vondsten van amateurduikers.

Interieur museum
Op de begane grond zijn een museumcafé en een museumwinkel gevestigd. Naast een functie voor het museum, dient deze ruimte ook als ontmoetingsplaats voor bewoners van Texel. Doordat de vloer van deze ruimte uit straatstenen bestaat wordt het open karakter benadrukt. De straat, de museumwinkel, het museumcafé en het terras aan de achterkant worden zo met elkaar verbonden. De museumwinkel is ingericht als een moderne visafslag. Karakteristieke witte en blauwe viskisten zijn zowel in de balie als in de museumwinkel verwerkt. Het maritieme gevoel komt ook terug in de inrichting van het museumcafé, waar de stoelen zijn bekleed met gebruikte zeildoeken en reddingsboeien zijn uitgerust met de bewegwijzering. Aan het plafond hangt een grote kaart van Texel gemaakt van Texelse wol. De kaart van vilt en breiwerk is gemaakt door kunstenaar Erna van Sambeek met medewerking van verschillende vrouwen van Texel.

Locatie
KAAP SKIL
Barentszstraat 21 Oudeschild, Texel