KOTUG demonstreert op afstand bestuurbare sleepboot

Kotug heeft vandaag laten zien hoe je een sleepboot op grote afstand kan besturen. De sleepboot ‘RT Borkum’ werd bestuurd vanuit International Tug, Salvage & OSV Convention and Exhibition (ITS) in Marseille terwijl de RT Borkum in Rotterdam aan het varen was.

Een kapitein van Kotug nam de controle over de sleepboot over via een externe beveiligde internetlijn en camerabeelden. Deze camera’s en bedieningselementen van de sleepboot werden gebruikt op de demo-consoles in Marseille. Dit project is een gezamenlijk industrieel project van de hieronder genoemde sponsors.

Kotug is van mening dat onbemande, op afstand bestuurde schepen de eerste stap zullen zijn naar uiteindelijk onbemande, autonome scheepvaart. Verschillende eenvoudige bewerkingen op externe locaties kunnen al vanaf op afstand bestuurde stations worden gedaan. Kotug gebruikt zijn Rotterdamse simulator voor het verder testen van onbemande operatietaken. De real-time sensortechnologie maakt het mogelijk om de kapitein op afstand het situationele bewustzijn te geven dat nodig is voor een veilige werking. Gecombineerd met de drone-technologie om de sleepkabel aan te sluiten, komt onbemande scheepvaart commercieel en technisch dichterbij.

Onbemande varen voldoet nog niet aan de huidige regels en voorschriften. Daarom moeten regels worden gewijzigd voordat sleepboten daadwerkelijk hun taken volledig autonoom kunnen uitvoeren.

Belanghebbenden die hebben bijgedragen aan dit demoproject:

  • Alphatron: cameravisualisatie en systeemintegratie in de consoles
  • Kotug: Projectbeheer en ondersteunde MAROF-student met proefschrift “Op afstand bestuurbare sleepboot”
  • KPN: gegevenssimkaarten verstrekken voor een stabiele 4G-internetverbinding
  • M2M Blue: stabiele gegevensverbinding met VPN-tunnel (4G- en LAN-verbinding gecombineerd)
  • OnBoard: conversie van stuur- en motorbesturingssignaal naar internetprotocol en omgekeerd
  • Rotortug: eigenaar van de RT Borkum
  • Veth: stuur- en motorbesturingssysteem om over te nemen van de lokale console naar de afstandsbediening en omgekeerd