Kotug Smit Towage komt in handen van het Spaanse Boluda

Het joint venture Kotug Smit Towage wordt verkocht aan Boluda Group in Spanje. Daarvoor hebben Boskalis en Kotug International een intentieovereenkomst getekend. Reden voor de verkoop is de tarievenslag in havensleepdiensten.

Foto, Kotug Smit Towage
Foto, Kotug Smit Towage

Door de aankoop krijgt Boluda zo’n 65 procent marktaandeel in Rotterdam. De overige 35 procent is in handen van het Deense Svitzer,
een dochter van containerrederij Maersk, en het Duitse Fairplay, meldt het fd.nl.

De ondernemingswaarde van Kotug Smit Towage bedraagt 300 miljoen euro. Boskalis verwacht voor zijn 50 procent belang in de joint venture zo’n 90 miljoen in contanten te ontvangen.

De towage joint venture tussen Boskalis en Kotug werd in 2016 gevormd en had destijds betrekking op 11 havens in 4 landen (Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk). Sindsdien heeft de joint venture haar positie met succes uitgebreid naar nieuwe havens en zijn efficiencyverbeteringen gerealiseerd.

Boskalis en Kotug zijn van mening dat een verdere consolidatie van de Europese havensleepmarkt wenselijk is, een visie die door Boluda wordt gedeeld.

Boluda is in 1837 opgericht en reeds in 1920 zijn de havensleepactiviteiten vanuit Valencia, Spanje opgezet. Momenteel is dit familiebedrijf marktleider op de Spaanse en Franse markt en heeft het met een vloot van ruim 230 schepen een belangrijke internationale positie in de grote havens in Europa, Afrika, de Indische Oceaan en Latijns-Amerika.

De combinatie Kotug Smit Towage en Boluda is zeer complementair waardoor deze voorgenomen transactie voor alle stakeholders aantrekkelijk is.

De transactie wordt naar verwachting in het tweede halfjaar van 2019 afgerond, onder voorbehoud van gebruikelijke condities zoals een boekenonderzoek en goedkeuring van de mededingingsautoriteiten in de desbetreffende landen.