Laatste weekend dat wrak Prince George zichtbaar is

prince_george

Bijna 100 jaar ligt het wrak van de Prince George zichtbaar op de zeewering bij Camperduin. Maar dat is na dit weekend voorbij.

Het Britse schip strandde in 1921 op een strandhoofd van de Hondsbossche Zeewering. Het had dienst gedaan in de Eerste Wereldoorlog en was daarna verkocht aan een Duitse sloper. Dat de Prince George uiteindelijk Duitsland nooit haalde, is een verhaal dat volgens historicus Diederik Aten op z’n minst ‘verdacht’ is te noemen. De stranding van het slagschip heeft voor het waterschap plezierig uitgepakt. De Prince George bleek een uitstekende golfbreker.

Laatste weekend
Het wrak is een geliefd object voor fotografen en wandelaars op de zeewering. “Misschien wel het meest bekeken wrak van Nederland”, denkt Aten. Maar dat plaatje verdwijnt. De Prince George wordt eind juli geconserveerd onder een laag zand. Als alles volgens planning verloopt, koppelt de sleephopperzuiger ‘Rotterdam’ na dit weekend aan op de zinkerbuis en verdwijnt de Prince George langzaam onder een eerste laag zand (het duurt even voor het wrak geheel onder zand ligt). Om iedereen een blik te gunnen, gebeurt het werk tijdens laag water. Om de timing van de Rotterdam goed te kunnen inschatten, kijkt u onderaan de pagina van Kust op Kracht of het schip dichtbij de kust ligt, zo ja, dan start het zand spuiten snel.

Meer… Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier