Lancering nieuwe Nacra 20 voeter in carbon

Met trots presenteert Nacra haar nieuwe vlaggenschip; de NACRA F20 Carbon.
Deze nieuwe catamaran voegt een high performance carbon 20-voets cat toe aan het bestaande assortiment.

Peter Vink, hoofd van het Research&Development-team; “Iedereen binnen de groep is erg blij om eindelijk de eerste specificaties van de nieuwe NACRA F20 carbon vrij te kunnen geven’. Door intensieve samenwerking met de Crème de la Crème van de nautische industrie hebben we een echte ”King-of-the-beach” catamaran neer kunnen zetten”. De Cat is groter, breder en sneller dan welke boot ook in en rondom haar segment. Daarnaast is deze catamaran echter ook prima te zeilen door de plaatselijke toer en clubracer en daardoor direct kandidaat voor de eerste plek in het klassement.

Peter Vink: “We hebben de beste specificaties en features van de F18 Infusion als uitgangspunt genomen, deze boot is tenslotte al twee jaar “The F18 catamaran to beat” bij vooraanstaande evenementen, en tevens twee jaren achteréén wereldkampioen in de prestigieuze F18 klasse.” Diverse onderdelen van de Infusion worden ook gebruikt op de nieuwe F20 Carbon zoals het roersysteem, het mast profiel, beams en enkele kleinere onderdelen.

De ontwikkeling voor de rompen komt uit de ontwerpkamer van de wereldberoemde ontwerpers Morelli & Melvin, voor de zwaarden is A-Cat guru Niels Bunkenburg ingezet, voor de zeilen Performance Sails, en alles bij elkaar natuurlijk de gecombineerde kennis van het internationale Nacra team.
Meer dan 18 maanden is er getest. Twee boten werden uitgerust met zowel rechte als “gecurvde” (gekromde) zwaarden om de verschillende prestaties te meten. De derde boot, een verbrede Nacra 20, werd voorzien van een langere mast om de nieuwe zeilen en tuigage te testen.
Door het gebruik van deze drie testplatforms kon het ontwikkel-team alle tests uitvoeren die nodig waren op het water, zoals het “fine-tunen” van de specifieke design mogelijkheden, zonder te veel prijs te geven over de nieuwe boot.

Een variatie aan mogelijkheden van masten, hardware positionering, verschillende typen zeildoek en zeilvormen zijn getest. De nieuw ontwikkelde romp, die vanaf de wave-piercing boeg tot de wat rechthoekige spiegel een diamantvorm nabootst, is zeer belangrijk door de combinatie met de curved zwaarden. Na de keuze van de basis rompvorm zijn er nog kleine veranderingen doorgevoerd die aan het licht kwamen door het gebruik van nieuwe technologie, zoals computer fluid dynamics, en de ervaring van het ontwerp bureau Morelli & Melvin met het huidige America’s Cup BMW ORACLE project.

Pete Melvin:” Het is niet toevallig dat de rompvorm van de nieuwe F20 Carbon veel overeenkomst vertoont met de rompen van de AC (Americas Cup) boot. We hebben nu eenmaal de kennis en de mogelijkheden om deze rompvorm te verkleinen naar het formaat van de F20 Carbon. Een in het oog springend detail is de vorm van het dek vanaf de boeg. Deze “Diamant Shape” vorm zorgt dat het buiswater soepel afvloeit en in combinatie met de boeg minder weerstand genereert bij het snijden door golven. Een subtiele manier om minder nat oppervlak te verkrijgen en zo min mogelijk weerstand te bewerkstelligen.

De productie van de nieuwe NACRA F20 Carbon is gestart en de eerste boten zullen de eerste maanden van 2010 geleverd kunnen worden. De verwachte advies verkoopprijs zal €23.500,- zijn.

Bron: Nacra Europe, 20-10-2009;