Lastenverzwaringen voor binnenvaart moeten vermeden worden

Ook in de binnenvaart zijn de gevolgen van de wereldwijde economische crisis voelbaar. De bedrijvigheid is de laatste maanden aanzienlijk verslechterd. De stillegging van een substantieel gedeelte van de zeevaartschepen en de verminderde wereldhandel betekenen ook voor de binnenvaart zware tijden. In alle segmenten zoals olie & chemie, kolen, ertsen, veevoeders, granen en bouwmaterialen is de teruggang merkbaar. De door de binnenvaart uitgevoerde bunkeractiviteiten in Rotterdam staan eveneens onder druk.

Volgens Pieter Struijs (voorzitter van het CBRB) wil de binnenvaart momenteel niet bij de Staat aankloppen voor hulp nu er sinds een kwartaal sprake is van teruggang na vele goede jaren. Wel moet de komende tijd de vinger goed aan de pols worden gehouden. Het aanbod van lading is sterk verminderd en de vrachtprijzen zijn aanzienlijk gedaald.

Er is binnen de sector nu geen ruimte voor additionele lastenverzwaringen. Deze leiden tot niet gewenste schade. De binnenvaart is onlangs al geconfronteerd met een nog in te voeren toeslag op de havengelden en op de gasolie in verband met aanstaande milieuregelgeving. Nieuwe lastenverzwaringen kunnen momenteel beter achterwege blijven. Een heroverweging van al geplande en toekomstige lastenverzwaringen zou behulpzaam kunnen zijn bij het economisch gezond houden van de binnenvaart in deze moeilijke periode. Dit mede in het maatschappelijk- en milieubelang.

Bron: Centraal Bureau voor de Binnenvaart, 07-02-2009;