Lauwersoog draait partij garnalen door

  • visserij

LAUWERSOOG – Op de visafslag in Lauwersoog is voor het eerst sinds jaren een partij garnalen doorgedraaid. De garnalenprijs is volledig ingestort nadat de Nederlandse Mededingingsautoriteit zeven weken geleden een veto uitsprak over onderlinge aanvoerafspraken. De partij garnalen die deze week op de visafslag in Lauwersoog is doorgedraaid, wordt nog gebruikt als visvoer. Het was voor het eerst sinds jaren dat garnalen onverkoopbaar bleken. De garnalenprijs is volledig ingestort nadat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (Nma) zeven weken geleden een veto uitsprak over de onderlinge aanvoerafspraken.

Visafslagen in Nederland draaien garnalen door als de prijs wegzakt naar €1,61 per kilo of lager. Voor een partij garnalen van iets oudere kwaliteit was dat maandag het geval, verklaart bedrijfsleider Harry Koning. Voor de NMA-uitspraak lag de prijs voor een kilogram Hollandse garnalen op circa €3,30.

Garnalenvissers voelen zich na de NMa-uitspraak niet meer gehouden aan hun vangstqoutum. De vrees dat de sector terechtkomt in een sfeer van ‘ieder voor zich en God voor ons allen’ lijkt uit te komen.

De garnalenaanvoer op Lauwersoog, de grootste garnalenafslag van Nederland, bedroeg in februari 160 ton, circa 30 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

Bron: Leeuwarder Courant, 06-03-2003;

Related news

List of related news articles