Lee Verschuren wint tweede Hans Horrevoets Memorial Race

Op zondag 26 oktober 2008 won Lee Verschuren in Drimmelen de tweede Hans Horrevoets Memorial Race. De 19-jarige student uit Made startte met zijn Laser in de derde groep en wist als eerste te finishen. Op basis van de Langstone-correctie bleek de jonge zeiler de snelste in de vloot van 37 jachten en drie open boten. Er blies gisteren een stevige zuidzuidwestenwind, kracht vijf plus, over de Merwede en het was herfstachtig nat. Dat deerde niemand, want de sportieve strijd was fier in nagedachtenis van hun geliefde zeezeiler Hans Horrevoets.

“Dat is het mooie aan deze race”, reageerde vader Kees Horrevoets. “Al het serieuze wordt opzij gezet en het is echt een dagje sparren op het water.” Dat gebeurde op een vrije baan, waarbij de deelnemers een aantal verplichte boeien moeten ronden. Het is aan hen om te bepalen in welke volgorde ze dat doen. Zelf deed Kees ook mee met zijn Fast Too, waarop vrienden en zijn zonen Jim en Coen bemanden. Hun overleden broer leek eveneens van de partij, zo zei Kees: “Op een gegeven moment ging de snapsluiting van de spinnaker los en toen riepen we allemaal naar boven ‘Hans houd je handen thuis’.” De familieboot eindigde uiteindelijk als vierde in de snelle klasse A van zestien boten. Kees: “De verwachting was dat de wind naar het westen zou draaien en de baan ligt in oost-westelijke richting. Daarom kozen wij ervoor om in één westelijke klap naar de Moerdijkbrug te varen. Als de wind dan zou draaien, konden we mooi onder spinnaker terug. Die weervoorspelling kwam alleen niet uit. Daardoor hadden we geen kruisrak en dat is nadelig voor ons.” Desondanks genoot hij met volle teugen: “We hebben snelheden gehaald, die we niet vaak hebben bereikt. Ik denk dat iedereen recordtijden heeft geboekt.”

Schijnbeweging
Dat de hoofdprijs naar Lee Verschuren ging, stemde Kees positief: “Hij heeft formidabel gevaren en het is een jonge kerel. Dat past helemaal in de geest van Hans. Lee zeilt tegenwoordig ook als bemanning bij Jim in de Spanker.” Voor de start bracht Lee zijn concurrentie op het verkeerde been door driemaal om te gaan. “Dat bracht de sfeer er goed in”, lachte Lee. Over zijn strategie zei hij: “Ik koos voor de voor-de-windse start, zodat ik na de eerste boei aan de wind en later ruime wind terug kon. Het rak naar de haven kon ik aan een stuk door planeren en dat scheelt met zo’n lichte Laser ten opzichte van de zwaardere jachten.” Het feit dat hij de overallprijs in ontvangst mocht nemen, noemt Lee ‘heel speciaal’. “Deze race is ter nagedachtenis aan Hans. Daar wil je gewoon aan meedoen. Hij was op onze club het grote voorbeeld.” Hans’ dochters Bobby en Kit reikten de trofee uit met de woorden: “Proficiat met de prijs van onze pappa.”

Top drie overall:
1 – Lee Verschuren, Laser
2 – Marc van Alphen, Sun Odyssee 40.3
3 – Martijn de Heijde, Splash

Winnaars per klasse:
A – Marc van Alphen / Zeezot
B – Paul Bastianen / Coquillage
C – Lee Verschuren / Back to Basics

Bron: WSV Drimmelen, 28-10-2008;