Leerlingen, studenten en docenten van STC ontwerpen eigen opleidingsschip

Na ruim 50 worden de opleidingsschepen ‘Prinses Christina’ en ‘Prinses Beatrix’ van de STC Group vervangen. STC Group gaat hun leerlingen, studenten en docenten nauw betrekken bij het ontwerp van de nieuwe schepen. Van naam tot het vaststellen van de eisen en de ontwerpfase. Tekst gaat verder onder de foto.

Opleidingsschepen ‘Prinses Beatrix’ en ‘Prinses Christina’. Foto: STC

Het eerste schip wordt een hotelschip en moet in het voorjaar van 2021 in gebruik genomen worden. Later worden ook een duwboot en een duwbak aan de vloot toegevoegd.

Unieke ervaring 
Astrid Kee van STC Group en verantwoordelijk voor het bouwproject: “Het meemaken van een ontwerp- en bouwtraject van dichtbij is een unieke ervaring en heel leerzaam. De eerste stap in het hele proces was het bedenken van de naam.”

Eerste schip krijgt de naam ‘Ab Initio’
Er zijn meer dan 200 inzendingen binnengekomen waarop gestemd kon worden. De naam Ab Initio, bedacht door student Sanne Nobel kreeg de meeste stemmen. “Wat mij betreft terecht, Ab Initio betekent namelijk ‘Vanaf het begin’. Dat is wat wij met elkaar gaan doen, van plan tot doop met elkaar aan de slag om een mooi schip te bouwen”, aldus Kee.

Ontwerpwedstrijd van start in september
In september gaat de ontwerpwedstrijd van start. Gemengde teams van vmbo’ers, mbo’ers, hbo’ers en medewerkers van STC Group gaan met elkaar ontwerpen maken. Zij krijgen ondersteuning van specialisten van bedrijven en organisaties. Studenten van de hbo-studievereniging UNFC bewaken het proces en begeleiden de ontwerpteams. Een ontwerp moet zoveel mogelijk voldoen aan de eisen en wensen. Hierin moeten technische innovaties, een functionele invulling en een herkenbaar uiterlijk worden meegenomen. Duurzaamheid (green deal), operationele kosten en toekomstbestendigheid zijn andere thema’s waaraan de ontwerpen getoetst gaan worden.

Duurzame materialen en emissieloos en autonoom varen.
Docenten en bemanningsleden hebben hun input gegeven voor het programma van eisen voor de schepen. Hbo-studenten Maritieme Techniek van het Rotterdam Mainport Institute (een samenwerkingsverband tussen STC Group en Hogeschool Rotterdam) hebben op basis van een onderzoek aanbevelingen gedaan over duurzame materialen en emissieloos en autonoom varen.