Lemsterland verkoopt gemeentelijke jachthaven voor 2,2 miljoen

  • binnenland

Veel gemeenten rekenen het beheer van een jachthaven niet meer tot hun kerntaken. Ook de gemeente Lemsterland besloot tot privatisering van haar grote binnenjachthaven met 350 ligplaatsen. Na een door Muller Makelaardij verzorgde openbare inschrijving verwisselde deze in januari 2012 van eigenaar voor een bedrag van 2,2 miljoen. De gemeente is niet alleen tevreden met de verkoopprijs maar ook met de havenplannen van de nieuwe eigenaar.

Lemsterland hechtte veel waarde aan een transparante procedure met gelijke kansen. Dit was de reden voor Muller Makelaardij om een openbare inschrijving te adviseren en te begeleiden. De jachthaven van 3,8 hectare omvat een havenkantoor, een hal voor botenstalling en onderhoud, een werkplaats, twee sanitairgebouwen, een tankstation met vuilwaterstation, een afspuitplaats, slib opvangput, trailerhelling en een bedrijfswoning. Omdat biedingen schriftelijk worden gedaan bij de notaris moeten gegadigden precies weten waarop zij bieden. Hiervoor maakte Muller een uitgebreid ‘bidbook’ met allerhande documentatie en gegevens. Het bidbook stond op USB stick en voor de sluitingsdatum werden 100 exemplaren door de makelaar verstrekt aan geïnteresseerden.

Nadat op 16 november de inschrijving sloot, bleek dat tien partijen een serieus bod hadden neergelegd. Na diverse afwegingen koos Lemsterland voor het bod van de ondernemers Egbert Bosma (jachtmakelaar bij Het Wakend oog in Woudsend) en zijn partner Hanneke Boersma. Zij boden een marktconforme prijs en een duidelijk toekomstplan. “Hun bod was goed, maar ze legden ook een doordacht plan neer met ideeën om meer service te bieden aan de vaste ligplaatshouders en passanten. Wij zien het voortbestaan van de haven met vertrouwen tegemoet en dat is ook positief voor de uitstraling van onze gemeente”, zegt Peter de Wit, directeur Sector Grondgebied van Lemsterland.

De verkoop vond plaats in een economisch onzekere periode. Makelaar Bernd Kamp: “Als gespecialiseerde makelaardij in watersportondernemingen zien wij nog steeds een gezonde belangstelling voor jachthavens. Banken zijn onverminderd kritisch bij het verstrekken van geld, maar een goed plan wordt beloond. Ook deze koper wist de financiering probleemloos rond te kijken. Deze transactie bewijst bovendien dat er geen aanleiding is voor gemeenten om eventueel van privatisering af te zien wegens economische omstandigheden. Integendeel.”

 

Related news

List of related news articles