Leuvense teams winnen Ecorace Challenge 2015

Van 8 tot 10 mei vond de tweede editie van de Ecorace Challenge op het kanaal naar Beverlo plaats. Vijf studententeams gingen de uitdaging aan en ontwikkelden een innovatief en performant vaartuig op basis van alternatieve aandrijving. Het werd een spannende strijd.

De deelnemende teams legden allerlei proeven af op het Kanaal naar Beverlo in Leopoldsburg. De studenten moesten voor hun project ook een businessplan opstellen en dat voor een jury verdedigen. De performantie van elk vaartuig, met of zonder cargo, werd tijdens verschillende vaarproeven (sprint, slalom, uithouding,…) gemeten en beoordeeld door een professionele jury.
De teams waren van diversie universiteiten en hogescholen: het Solarboatteam van de Universiteit Antwerpen, het Dutch Solar Boat team van de Stichting Dutch Solar Boat en drie KU Leuven teams: het Navex E-boat team, het Ecochallenge team en het Junior Cargo team.

Zondagnamiddag viel het verdict voor de editie 2015: de prijs voor de cargo-boten ging naar het Ecochallenge Team Haldis van de KU Leuven. Zij sleepten ook de prijs voor het meest innovatieve vaartuig in de wacht. De studenten slaagden erin om in hun boot zowel plaats te bieden aan vloeibare vracht, als aan droge bulk.
Het Navex E-boat team van de KU Leuven won in de categorie van de non-cargo-boten. De studenten van deze boot werden ook gelauwerd als beste team. Ze bewezen dat samenwerking, overleg en afspraken tot mooie resultaten leiden. En, omdat deelnemen belangrijker is dan winnen ontvingen alle andere teams nog een motivatieprijs.

“Ik ben ervan overtuigd dat deze wedstrijd een goede stimulans is voor verdere innovatie in de binnenvaart. Dit initiatief zal ongetwijfeld in de toekomt leiden tot het delen van kennis en een nauwere samenwerking tussen de onderwijsinstellingen, de bedrijven en de instanties die alle dagen in de praktijk staan,’ zegt ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van nv De Scheepvaart.
“De Vlaamse binnenvaart wordt gedreven door innovatie”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Het is een bruisende sector vol creativiteit, waar men steeds op zoek gaat naar nieuwe manieren om varen, laden, lossen en plannen nog scherper te stellen. Vlaanderen ondersteunt die innovatie, om de binnenvaart verder te versterken als het positieve alternatief voor het wegvervoer. De Ecorace Challenge bewijst dat de toekomst verzekerd is.”

De wedstrijd is een initiatief van nv De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal NV. Deze tweede editie kwam tot stand met medewerking van de Jachthaven van Leopoldsburg, de gemeente Leopoldsburg en steun van Promotie Binnenvaart Vlaanderen. Op de prijsuitreiking werd alvast aangekondigd dat er volgend jaar een derde Ecorace Challenge georganiseerd zal worden op de Damse Vaart.

De resultaten en innovatieve ontwikkelen van de teams worden nu verwerkt in een paper. Deze paper wordt dan op diverse (inter)nationale en sector-gerelateerde conferenties voorgesteld. Zo breiden we het netwerk verder uit en leggen we connecties met verschillende (buitenlandse) kennisinstellingen. Deze paper kan vanaf juni ingekeken worden op de website www.descheepvaart.be of www.ecorace-challenge.be.