Lezing ‘De wereld van de binnenvaart’ in Maritiem Museum Rotterdam

Op zaterdag 23 maart geeft schrijfster Karin Anema om 14:00 uur een lezing over haar boek ‘Boegwater’ in het Maritiem Museum Rotterdam. In het boek legt ze de binnenvaartcultuur bloot en vertelt ze over het bijzondere leven aan boord van binnenvaartschepen. De lezing vindt plaats in het kader van de Boekenweek 2019.

Maritiem Museum Rotterdam. Foto: Fred Ernst.
Maritiem Museum Rotterdam. Foto: Fred Ernst.

De lezing, vol foto’s en videofragmenten, geeft een inkijk in deze besloten wereld. Haar boek behoort dan ook tot de ‘Top vijf’ van de vijftig romans over de binnenvaart die te vinden zijn in de bibliotheek van het Maritiem Museum. Conservator Ron Brand zal de lezing inleiden en meer vertellen over de geschiedenis en de collectie van de bibliotheek.

Wat voor mensen zijn schippers?

Voor haar boek ‘Boegwater’ stapte schrijfster Karin Anema letterlijk in de wereld van de binnenvaart. Ze wilde kennis maken met de levenswijze en de besloten binnenvaartcultuur. Wat voor mensen zijn schippers? In haar presentatie laat Anema de verschillen zien, maar gaat ook op zoek naar wat hen verbindt. De verhalen van de schippers gaan over hun strijd om het bestaan. Over vroeger en over de toekomst. Van geen communicatiemiddelen aan boord naar boordcomputers en een auto aan boord. Van zwaar werk naar automatisch en van veel contact onderling naar geen contact of alleen bij een aanvaring. Wat maakt het varen en de binnenvaart zo aantrekkelijk voor de mannen en vrouwen in de vaart?

Een schat aan maritieme boeken en tijdschriften

De bibliotheek van het Maritiem Museum Rotterdam is ouder dan het Maritiem Museum zelf en bevat een schat aan maritieme boeken en tijdschriften. Conservator Ron Brand zal de lezing van Karin Anema inleiden en zijn ‘Top vijf’ van de zeker vijftig titels over de binnenvaart die te vinden zijn in de bibliotheek presenteren. Het boek ‘Boegwater’ behoort tot deze ‘Top Vijf’.

Toegang gratis

De lezing is gratis toegankelijk met een geldig entreebewijs en vindt plaats op zaterdag 23 maart om 14:00uur. Belangstellenden kunnen zich vooraf aanmelden via: [email protected]

Boekenweek ‘De moeder de vrouw’

De 84ste editie van de Boekenweek vindt plaats van zaterdag 23 maart tot en met zondag 31 maart. Dit jaar is het thema ‘De moeder de vrouw’ naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff over de binnenvaart. In de binnenvaart schippert niet alleen de man, maar is een vrouw achter het stuur net zo vanzelfsprekend. Kijk voor meer informatie over de Boekenweek op www.boekenweek.nl.