Lichtweer start eerste etappe Volvo Ocean Race 2014-15

VolvoOceanRaceEersteEtappe

Anders dan drie jaar geleden begint de eerste etappe van de Volvo Ocean Race 2014-15 morgen naar verwachting met lichtweer. De zeven boten sterke vloot wacht een moeilijke taak om vanuit het Spaanse Alicante de Middellandse Zee uit te komen. De 6.487 nautische mijlen richting Kaapstad zullen de komende drie weken nog meer uitdagingen opwerpen.
“De Middellandse Zee is altijd lastig, want de weersvoorspelling hiervoor is nooit echt goed”, aldus Andrew Cape (AUS), navigator van het Nederlandse Team Brunel. “Vorige keer was vreselijk met 35 knopen aan de wind, maar nu lijkt het omgekeerde te gebeuren. We kijken ernaar uit.”

Nadat de zeven Volvo Ocean 65’s door de Straat van Gibraltar zijn, bereiken ze de Atlantische Oceaan richting de noordoostpassaat. Het team dat het eerste door de Med is, zal ook eerder profiteren van meer druk in de zeilen en kan daarmee verder uitlopen. Vervolgens moeten de navigators zich buigen over de tactische beslissingen op weg naar de Canarische Eilanden. De grillige Doldrums vormen de volgende hoofdbreker, want die kunnen de race maken of breken. In dit gebied van lagedrukgebieden wisselen windstiltes en tropische stormen elkaar af. “Je moet hier een beetje geluk hebben”, aldus Ian Walker (GBR), schipper van Abu Dhabi Ocean Racing
Na de evenaar koersen de boten met de naar het zuidoosten gedraaide passaatwind richting het zuiden langs het Zuid-Atlantisch Hoog (St. Helena Hoog). Vanaf de 38e breedtegraad pikken ze de sterke westenwinden van de Roaring Forties op. Afhankelijk van de zeilcondities bereiken ze na 23 tot 27 dagen de finishlijn in Kaapstad.

Ian Walker weet als geen ander wat voor een beproeving deze eerste etappe kan zijn. “Ik heb ‘m tweemaal gedaan. In de laatste race brak ik in een storm ‘s nachts na de start al gelijk de mast. De keer daarvoor voeren we langs de Braziliaanse kust op een walvis en moesten we gehavend verder. Je weet gewoon niet wat je te wachten staat.”
Andrew Cape begint aan zijn zesde Volvo Ocean Race en kwam tweemaal eerder winnend door de finish in Kaapstad: “Dat smaakt naar meer. Naar mijn mening is dit de beste etappe om te winnen. De combinatie van elementen maakt het zo’n belangrijke wedstrijd, het laat zien of je er klaar voor bent. Vooral in het verleden met de open klassen.”

Recordbrekers?
Tijdens de Round Britain & Ireland Race brak Abu Dhabi Ocean Racing met de Volvo Ocean 65 het bestaande 24-uurs record. Of het uit 2008 daterende snelheidsrecord van de Volvo Open 70 Ericsson 4 gebroken zal worden, is volgens Walker maar zeer de vraag: “Zij legden toen onder perfecte omstandigheden bijna 600 mijl af in een etmaal. Dat betekent een gemiddelde van 25 knopen en dus lange tijd rond de 30 knopen snelheid. Wij zitten daar nog ver vandaan. In de laatste race zijn we niet eens in de buurt gekomen.”

Met de averij in de editie van 2011-12 vers in het geheugen van de organisatie, is de nieuwe Volvo Ocean 65-eenheidsklasse gebouwd met het oog op duurzaamheid. Team SCA-schipper Sam Davies (GBR) vertelde vanmorgen aan de pers in Alicante over haar geheime wapen om heelhuids rond te komen: “Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende mijn opa in de Britse marine. Hij droeg in die tijd een St. Christopher medaille (patroonheilige van de reizigers) bij zich, waarvan hij zei dat die hem veilig hield. Toen ik rond de wereld begon te zeilen, gaf hij zijn medaille aan mij en ik heb ‘m altijd om.”

Zaterdagmiddag 11 oktober zal om 14 uur het startschot klinken voor de eerste etappe van de twaalfde Volvo Ocean Race. Dan beginnen de zeven teams met aan boord 66 bemanningsleden aan hun negen maanden durende race van 38.739 nautische mijlen over vier oceanen. Onderweg doen ze elf landen op vijf continenten aan, waaronder Den Haag voor een 24-uur durende pit-stop in juni 2015.
Team Brunel vaart onder de Nederlandse vlag met Bouwe Bekking (Deventer) als schipper, Gerd-Jan Poortman (Zeist) als voordekker en Stefan Coppers (Vlaardingen) als Onboard Reporter. Carolijn Brouwer (Scheveningen) is stuurvrouw en trimmer aan boord van het Zweedse Team SCA. Wouter Verbraak (Eindhoven) navigeert het Deense Team Vestas Wind.

Meer… Volvo Ocean Race