Lindsay Groot mbo-uitblinker 2015 van het ROC Kop van Noord-Holland

  • binnenland

De 19-jarige Lindsay Groot uit Heerhugowaard volgt de opleiding Maritiem officier alle schepen (Marof) aan het Nautisch College in Den Helder en zit in haar laatste jaar. Voor Lindsay is het al heel lang duidelijk dat ze wil varen; op de middelbare school droomde ze al van verre reizen en avontuur. Niet veel meisjes kiezen voor een maritieme beroepsopleiding en wie de Marof-opleiding volgt, wordt zowel voor stuurman als voor scheepswerktuigkundige opgeleid. Lindsay had geen technische achtergrond en de opleiding was naar eigen zeggen – zeker in het begin – behoorlijk pittig. Inmiddels kent de machinekamer geen geheimen meer voor haar en kan ze zowel op de brug als in de machinekamer prima uit de voeten. Lindsay loopt sinds februari voor de tweede keer stage op een schip van de prestigieuze Holland America Line (HAL) en is nu al zeker van een baan bij de cruisemaatschappij.

Visitekaartje voor het Nautisch College
Opleidingsmanager Wiebe Baanstra omschrijft Lindsay als een harde werker met een uitermate positieve en verbindende houding. Ze haalt uitstekende resultaten, maar vindt daarnaast ook de resultaten van haar klasgenoten belangrijk. Lindsay is binnen de school een echte teamspeler die op een natuurlijke wijze leiding geeft aan haar klasgenoten en daarnaast ook nog eens op voorlichtingsdagen en beurzen de school vertegenwoordigt. In uniform; een visitekaartje voor het Nautisch College! Ook buiten schooltijd kun je een beroep op Lindsay doen. Bij oefeningen van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM) is Lindsay van de partij als ‘oefenslachtoffer’ en als er donateurs voor de KNRM geworven moeten worden, haalt Lindsay er de meeste binnen.

In het tweede jaar van de opleiding werd ze getroffen door een levensbedreigende ziekte, maar dat was geen reden om het bijltje erbij neer te gooien. Lindsay heeft keihard geknokt om het jaar binnen de normale termijn af te sluiten en zo op tijd op stage te kunnen gaan.

Lindsay heeft nu al bewezen dat een vrouw zich in een beroep dat toch vooral door mannen wordt gedomineerd prima staande kan houden en de top kan bereiken. “Ik zie Lindsay binnen de Holland America Line doorgroeien naar de hoogste rang, namelijk die van gezagvoerder of hoofdwerktuigkundige”, aldus Baanstra.

Signature of Excellence
Met net 18 jaar begon Lindsay in 2013 aan haar eerste stage op de MS Statendam van de Holland America Line. Toen al stak ze met kop en schouders boven de andere stagiairs uit. Haar rapporten, timemanagement, het tonen van initiatief, haar serieuze werkhouding, interesse tonen in anderen en andere culturen en niet in de laatste plaats haar vriendelijke persoonlijkheid, maken haar voor de HAL een fantastisch teamlid. “Onze standaard is hbo-niveau en iedere ‘cadet’ (dus ook mbo-cadetten), wordt op dat niveau geëvalueerd. Lindsay voldoet ruimschoots aan die standaard. Zij straalt onze missie ‘Through excellence, we create once-in-a-lifetime experiences, every time’ uit. Lindsay behoort tot de Signature of Excellence en we willen haar graag alle mogelijkheden bieden om zichzelf verder te ontwikkelen. In 2014/2015 was Lindsay de best presterende stagiaire binnen de HAL en voor ons was het niet echt een verrassing dat ze nu ook verkozen is tot mbo-uitblinker van het ROC Kop van Noord-Holland.”

Prachtige toekomst tegemoet
Voor Lindsay zelf kwam het goede nieuws als een totale verrassing. “Dit had ik – ook omdat ik sinds februari op de MS Oosterdam zit – echt niet zien aankomen! Uitblinker van het jaar bij het ROC én genomineerd voor de landelijke titel. Ik vind het een hele eer en vind het bovendien erg leuk hoe mijn collega’s aan boord hierop reageren”, aldus Lindsay. “Mijn toekomst? Die ligt natuurlijk op zee, maar ik moet nu eerst kiezen tussen de richtingen ‘Engineer’ of ‘Deck Officier’. Als Marof ben ik ‘breed’ opgeleid en kan ik beide kiezen. Vraag is dus wat ik het liefste doe en mij de grootste uitdaging biedt. Maar welke het ook wordt; ik grijp mijn kans en ga met hulp van de Holland America Line naar het hbo en een prachtige toekomst tegemoet!”

Stem op Lindsay!
In juni worden alle mbo-uitblinkers van Nederland met een profiel, hun verhaal en een filmpje op de website www.ditismbo.nl geplaatst en zal voor Lindsay de strijd losbarsten om tot landelijke uitblinker verkozen te worden. Stemmen op Lindsay kan van 15 juni t/m 12 oktober. Op 15 oktober zal tijdens het mbo-uitblinkersgala de landelijke ambassadeur beroepsonderwijs bekend worden gemaakt.

Related news

List of related news articles