LNG-catamarans Rederij Doeksen onderweg naar Nederland

Afgelopen vrijdag 8 maart zijn de twee nieuwe LNG-catamarans van Rederij Doeksen aan boord van het zwareladingschip Sun Rise vertrokken vanuit Vietnam. De route gaat via Kaap de Goede Hoop en naar verwachting gaat de reis naar Nederland zo’n 8 weken in beslag nemen.

LNG-Catamarans aan boord van de Sun Rise in Vietnam. Foto, Rederij Doeksen.

Het laden van de schepen had een kleine vertraging opgelopen door de ongunstige weersomstandigheden in Vietnam. Het eerste schip, ms Willem de Vlamingh, is op maandag 4 maart aan boord van het zwareladingschip geplaatst en de Willem Barentsz de dag erna. Vervolgens zijn beide schepen in twee dagen vastgesjord. En op vrijdag 8 maart zijn beide schepen aan de grote reis naar Nederland begonnen.

In 2016 gaf Rederij Doeksen de Australische firma Strategic Marine opdracht tot de bouw van twee nieuwe catamarans die op LNG op de Waddenzee gaan varen op de lijnen Terschelling en Vlieland. Ontwerpbureau Vripack uit Sneek tekende voor het ontwerp van interieur en exterieur. De nieuwe schepen zijn voorzien van innovatieve toepassingen die de schepen veel zuiniger en substantieel schoner maken dan reguliere veerschepen.

Duurzame ontwikkeling havens en energietransitie

Het project draagt actief bij aan het thema ‘Duurzame ontwikkeling havens en energietransitie’ uit het Pioniersprogramma Waddenfonds 2012-2013. Het Waddenfonds kende Rederij Doeksen voor dit nieuwbouwproject een subsidie toe van € 1.207.500.