Luchtkwaliteit in havengebied Amsterdam verbeterd

  • binnenland

De luchtkwaliteit in het havengebied van Amsterdam is in 2015 verbeterd ten opzichte van 2014. Dat blijkt uit luchtmetingen die dagelijks door de GGD worden uitgevoerd.

Dagelijks wordt op vijf locaties rond het havengebied de volgende stoffen gemeten: fijnstof (PM10 en PM2.5), stikstofdioxide (NO2), zwaveldioxide (SO2) benzeen, tolueen en xyleen (BTX). De concentratie van deze stoffen is ten opzichte van 2014 wederom gedaald. Op alle meetpunten wordt ruimschoots voldaan aan de Europese norm. De fijnstofconcentraties zijn in het hele land aanzienlijk gedaald.

164 walstroompunten en dampverwerkingsinstallaties
Havenbedrijf Amsterdam draagt actief bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in het havengebied. De afgelopen jaren heeft het havenbedrijf verschillende maatregelen genomen, waaronder het aanleggen van 164 walstroompunten waaraan binnenvaart- en riviercruiseschepen kunnen aanleggen. In 2015 kreeg 15% van de zeeschepen een milieu gerelateerde (ESI) korting. Alle olieterminals hebben dampverwerkingsinstallaties zodat er geen benzinedamp vervliegt bij de verlading.

Jaarlijks wordt door de GGD Amsterdam een Rapportage Luchtmetingen opgesteld in opdracht van Havenbedrijf Amsterdam, gemeente Zaanstad en de provincie Noord-Holland.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten