Maaskant Shipyards Stellendam levert op maat gemaakte SRSV’s

  • binnenland

7-Oceans naming ceremony (3)

De oplevering van de ‘7-Oceans’ aan offshore-dienstverlener Rederij Groen (Scheveningen, Nederland) betekent een nieuwe mijlpaal in de bouw van hulpvaartuigen. De schepen zijn in nauwe samenwerking met zowel Rederij Groen als haar klant ontworpen. Dit seismische hulpvaartuig is gebouwd door Maaskant Shipyards Stellendam, onderdeel van Damen Shipyards Group. Het is het eerste van een serie van drie identieke schepen.

Bevrachtingsbedrijf Dolphin Geophysical koos voor een 35 m lang ontwerp van Vestvaerftet in Denemarken. Dit ontwerp heeft zelfs nog meer weg van een kotter dan de twee 40 m lange nieuwe schepen die Maaskant vorig jaar aan Rederij Groen heeft geleverd.

Voor een optimale wendbaarheid werd gekozen voor twee Veth-roerpropellers. Deze worden allebei aangedreven door een frequentiegeregelde elektrische motor (active front-end) van 500 KW. Het vermogen wordt geleverd door drie Caterpillar C18 generatorsets van 525 kVA. Het schip beschikt ook over een 90 kW elektrische boegschroef. Er is accommodatie voor een 6-koppige bemanning, met nog extra ruimte voor 8 man servicepersoneel. De elektronische systemen zijn geschikt voor een A4-servicegebied, waardoor het schip (in combinatie met de ijsklasse) ook in de poolgebieden kan varen.

De indeling van het dek is vergelijkbaar met die van de eerder opgeleverde seismische hulpvaartuigen Astra-G en Aquarius-G, omdat deze in dit eerste jaar waarin de schepen hebben gevaren, efficiënt is gebleken.

Samenvatting algemene en technische gegevens
Werfnummer : 612 / 613 / 614 (Maaskant)
Opleverdatum : Juli 2014 / oktober 2014 / maart 2015
Basisfuncties : Bewakingsschip / hulpvaartuig
Classificatie : Lloyd’s Register
Vlag : Panama
Eigenaar : Rederij Groen B.V. Scheveningen

Afmetingen Voortstuwing / hulpsystemen
LOA : 35,00 m 2 Veth-roerpropellers (ASD)
Breedte : 8,70 m 3 Caterpillar C18 generatorsets, 525 kVA
Diepgang : 4,40 m 90 kW elektrische boegschroef
Bruto tonnage : onder 500
Snelheid : 12 knopen

Accommodatie
6-koppige bemanning en extra ruimte voor 8 man servicepersoneel

Meer… Damen

Related news

List of related news articles