Maasvlakte 2 nu ook te beleven vanaf het water

Vanaf zaterdag 30 juni start Havenbedrijf Rotterdam met rondvaarten in de nieuwe havens van Maasvlakte 2. Salonboot de Navigathor verandert in de FutureLand Ferry en neemt bezoekers van FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2, mee op het binnenmeer dat ontstaan is bij de aanleg van de havenuitbreiding. De FutureLand Ferry blijft tot het voorjaar van 2013 ingesloten op het binnenmeer en vaart op dagen dat FutureLand open is. Deskundige voorlichters van FutureLand vertellen tijdens de rondvaart het verhaal van Maasvlakte 2.

Twee weken voordat de opening in de zeewering van Maasvlakte 2 op 11 juli definitief dicht gaat, is salonboot de Navigathor de nieuwe haven in aanbouw binnen gevaren. Daar blijft het schip tot het voorjaar van 2013. Dan wordt de Yangtzehaven doorgestoken en wordt het binnenmeer opgeheven.

De Navigathor
Salonboot de Navigathor is een historisch IJ-veer uit 1913. De van oorsprong stalen passagiersstoomboot voer onder de naam IJ-veer jarenlang op het IJ in Amsterdam. In 1942 werd het schip tot zinken gebracht, waarna het door de Duitse bezetters weer gelicht werd. Na de oorlog nam het zijn oude taken als IJ-veer weer op zich. In 1953 werd het schip ingezet bij de Watersnoodramp. Na een korte tijd als startschip voor een watersportvereniging in Enkhuizen te hebben gefungeerd, belandde het schip in Antwerpen, waar het als rondvaartboot voor een dierentuin voer. In 1996 kocht Rederij Thor het schip en bracht het voor renovatie en exploitatie naar Nederland, waar het sinds 1998 de Rotterdamse wateren bevaart. Van 30 juni tot voorjaar 2013 wordt de Navigathor omgedoopt tot FutureLand Ferry voor de rondvaarten door de nieuwe haven in aanbouw.

Prijzen en reserveren
De FutureLand Ferry biedt plaats aan 40 personen binnen en in totaal maximaal 75 personen. De vaartocht duurt ongeveer een uur en kost €8,50 voor individuele bezoekers. Aan boord zijn kleine versnaperingen verkrijgbaar aan de bar. De FutureLand Ferry vaart op dagen dat FutureLand open is en vertrekt voor de deur van het informatiecentrum. Naast de reguliere afvaarten biedt de Ferry ook mogelijkheden voor exclusieve groepsvaarten met of zonder catering. Kijk op www.futureland.nl voor de vaartijden en reserveringen.

Over FutureLand
FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2, is open sinds mei 2009 en heeft sinds die tijd al ruim 360.000 bezoekers ontvangen. Zien, doen en ervaren staan centraal in FutureLand. Op een oppervlakte van 1.800 vierkante meter kan jong en oud zich laten informeren over de uitbreiding van de Rotterdamse haven en alle aspecten die bij dit grote project komen kijken. Twee jaar geleden startte het Havenbedrijf met rondritten op het nieuwe land van Maasvlakte 2 met de FutureLand Express. Nu de aanleg verder gevorderd is en er een binnenmeer is ontstaan, kan daar met de FutureLand Ferry een rondvaart aan worden toegevoegd. Zo kunnen bezoekers Maasvlakte 2 ook vanaf een andere kant bekijken en zelf meemaken hoe het is om door de haven van de toekomst te varen.