Maasvlakte krijgt 70 meter hoge radartoren

Aan de Prinses Maximaweg op de zeewering van de Maasvlakte 2 laat het Havenbedrijf Rotterdam een radartoren bouwen. De toren heeft een hoogte van 70 meter en zal de radardekking overnemen van radarpost 2, zoals de voormalig vuurtoren aan de Europaweg wordt genoemd in het Verkeersbegeleidend Systeem.

De oude vuurtoren is aan het einde van zijn bouwkundige levensduur en wordt gesloopt. Doordat de Maasvlakte vol wordt gebouwd met obstakels zoals kranen neemt ook de radardekking af. Daarom is ook de nieuwe locatie op de zeewering gekozen. Ooit was deze vuurtoren van 67 meter hoog de hoogste vuurtoren van Nederland.

De radartoren gaat de datacommunicatie verzorgen met Lichteiland Goeree
De radartoren zal naast een radarsysteem ook marifoonapparatuur huisvesten voor de communicatie met de scheepvaart. De radartoren gaat met een straalverbinding de datacommunicatie verzorgen met Lichteiland Goeree, ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Hoek van Holland. Op het eiland bevinden zich naast een vuurtorenlicht diverse middelen voor de scheepvaartbegeleiding, zoals een radarsysteem en hydro/meteo apparatuur.

Extra aandacht besteed aan vormgeving
Het uiterlijk van de radartoren past in het beleid van het Havenbedrijf om het haven- en industriegebied aantrekkelijk te houden zodat mensen ook in het havengebied vertoeven om te recreëren. Er is extra aandacht besteed aan de vormgeving van de radartoren die bovendien 100% recyclebaar is.

Duurzaam ontwerp
Na een Europese aanbesteding is gekozen voor het duurzame ontwerp van hoofdaannemer Hollandia Infra en de architect Syb van Breda.  De voorgeroeste, weervast stalen toren wordt slank en licht uitgevoerd. Komend jaar wordt het ontwerp verder uitgewerkt en worden alle onderdelen geprefabriceerd op het terrein van hoofdaannemer Hollandia Infra.  Hierdoor is een snelle bouwtijd op locatie mogelijk. De toren zal in het voorjaar van 2018 af zijn.