Maersk gaat voor 18 weken zwangerschapsverlof

  • binnenland

De Maersk Group biedt haar medewerkers vanaf 4 april een verbeterd zwangerschapsverlof. Er komt een gegarandeerd minimum van 18 weken doorbetaald zwangerschapsverlof met de mogelijkheid om gefaseerd weer aan het werk te gaan na het verlof voor alle onshore medewerkers, afhankelijk van de plaatselijke arbeidsregelgeving. De mannen krijgen een week vaderschapsverlof van Maersk, afhankelijk van de lokale wetgeving. 

Uit onderzoek van KPMG is gebleken dat goede voorwaarden voor zwangerschapsverlof invloed hebben op hogere arbeidsparticipatie van vrouwen. Dit nieuwe beleid ondersteunt de doelstelling van Maersk om getalenteerde vrouwen aan te trekken en aan boord te houden. Voor de toekomst betekent dit een breder palet aan talenten die de bedrijfsresultaten zullen gaan versterken.

Naast de 18 weken zwangerschapsverlof is er ook een ‘Return To Work’ programma. Voor onshore medewerkers is het mogelijk om 20% minder te werken op basis van het urencontract in het eerste jaar na de geboorte of adoptie.

Uit onderzoek in 76 landen bij Maersk is gebleken dat van 2012 tot en met 2014 meer dan 30% van de vrouwen niet meer terugkwamen na hun zwangerschapsverlof. In 51 van de 130 landen waar Maersk werkzaam is zal dit nieuwe beleid van start gaan voor vrouwen.

In de Verenigde Staten gaat het verlof van 6 naar 18 weken bijvoorbeeld en in India van 12 naar 18.

Dat vrouwen hun baan verlaten na een zwangerschap of adoptie is een wereldwijd probleem. Uit eerdere analyses van KMPG bleek dat het opnieuw werven en opleiden van personeel voor vervanging van vrouwen die gestopt zijn met werken na een zwangerschap of adoptie zo’n 47 miljard dollar per jaar kost.

Meer… Maersk 

Related news

List of related news articles