Mapfre trekt aan langste eind na spannend slot vierde etappe

  • buitenland

Na een zeer spannend slot van de vierde etappe was het MAPFRE die op de finishlijn in Auckland aan het langste eind trok. De Spaanse boot kwam op zaterdagmorgen 28 februari (Europese tijd) winnend over de eindstreep. Daarmee laten invalschipper Xabi Fernández en zijn bemanning een indrukwekkende comeback van een teleurstellend begin in Kaapstad zien. In drie maanden tijd en vier etappes verder, zijn ze van de laatste naar de eerste plaats gegroeid. Abu Dhabi Ocean Racing finishte als tweede, gevolgd door Dongfeng Race Team.

“Super blij, super blij”, kraaide Fernández vol geluk en zichtbaar vermoeid uit. “Het was een erg moeilijke etappe en vooral de laatste dagen waren zwaar. Aanvankelijk hadden we het lastig met Abu Dhabi en Dongfeng, want we waren wat langzamer, ook in de Doldrums. Vanmorgen zagen we ze vlakbij ons en waren we in staat om ze in te halen. Daarna konden we de leiding vast houden.”

Abu Dhabi Ocean Racing kwam slechts 4.24 minuten later als tweede binnen, een kleine 4 minuten later gevolgd door Dongfeng Race Team. Abu Dhabi Ocean Racing neemt nu in het algemeen klassement de leiding over.

De top drie boten lieten in de Nieuw-Zeelandse nacht (voor ons ochtend) één van de spannendste finishes in de 41-jarige geschiedenis van de Volvo Ocean Race zien. Gedurende de 2 laatste dagen wisselden ze stuivertje voor de zege in de 5.264 nautische mijlen lange race van Sanya/China naar Auckland. Uiteindelijk waren de marges zeer klein na zoveel mijlen strijd op de Zuid-Chinese Zee en de Zuidelijke Stille Oceaan.

De eerste Spaanse boot die ooit in de Volvo Ocean Race winnend in Auckland aankwam, was Movistar in 2005-06. Destijds geschipperd door Team Brunel-schipper Bouwe Bekking (Deventer). Xabi Fernández zat toen als trimmer aan boord.

De overwinning van MAPFRE had niet beter getimed kunnen worden, want de zeilgekke Nieuw-Zeelanders kwamen in grote getale op het finishspektakel af. Tienduizenden fans verwelkomden de eerste 3 boten in hun ‘City of Sails’. Voor MAPFRE betekent het succes een bevestiging van hun weg terug naar de top. “We hebben ons verbeterd in de tweede en derde etappe, maar we maken nog steeds kleine fouten”, aldus Fernández, die voor zijn zeilmaat Iker Martínez invalt. Martínez concentreert zich momenteel op zijn olympische campagne in de Nacra 17. “We hebben een goed team om hoog te kunnen eindigen. Ik hoop dat we dit volhouden.”

De huidige editie kent momenteel 4 verschillende winnaars in de eerste 4 etappes, wat eveneens getuigt van een zwaar bevochten competitie. De eerste zege ging naar Abu Dhabi Ocean Racing, daarna was het de beurt aan respectievelijk het Nederlandse Team Brunel en Dongfeng Race Team.

Inmiddels is ook Team Alvimedica binnen. Het wachten is nu op Team Brunel en Team SCA, die later vandaag worden verwacht.

Meer… Volvo Ocean Race 

Related news

List of related news articles