MARIN biedt zes innovatieve MKB’ers gratis testtijd voor nieuwe maritieme concepten

  • binnenland

MARIN wil de ontwikkeling van innovatieve maritieme concepten door Nederlandse MKB’ers stimuleren. Daarom biedt ze per jaar zes MKB’ers aan twee weken lang gratis gebruik te maken van het MARIN Concept Basin. Dat kondigde MARIN directeur Bas Buchner aan op MARIN’s jaarlijkse R&D seminar op 19 september: “Het is bedoeld voor MKB’ers die een nieuw maritiem concept willen testen: om te kijken of het werkt, om het te verbeteren of om het te demonstreren. MARIN wil met dit initiatief MKB’ers helpen een belangrijke stap te maken in de ontwikkeling van hun innovatie”.

Het plan is om twee keer per jaar een ‘call’ uit te schrijven voor drie projecten. Geïnteresseerde bedrijven kunnen daarvoor inschrijven met een korte beschrijving van hun concept en de test die ze zouden willen uitvoeren. MARIN selecteert daaruit zelf de meest innovatieve en kansrijke projecten. Het gaat hierbij om nieuwe ideeën en concepten, niet voor optimalisaties van bestaande ontwerpen en ontwerptesten, daar zijn MARIN’s normale projecten en tarieven voor. De mogelijke projecten zijn breed: van nieuwe voortstuwingsconcepten tot systemen voor slimme operaties onderwater of energieopwekking op zee. Bas Buchner: “Een voorbeeldproject is de dolfijnstaartvoortstuwing van MKB’er O-foil dat op een vergelijkbare manier is getest. O-foil heeft op basis van dit soort proeven echt een stap gemaakt. Die mogelijkheid willen we anderen ook bieden.”

De geselecteerde zes projecten krijgen allemaal twee weken tanktijd (voorbereidingen en testen) in het Concept Basin (200m lang, 3.8m breed en diep). Dit is inclusief een ervaren experimentator die alle systemen bedient en de klanten helpt bij het uitvoeren van de proeven. Daarnaast krijgt de klant een ééndaagse workshop met een ervaren MARIN Projectleider en een Project Engineer. Met elkaar bespreken ze dan het concept, de beste aanpak van de proeven en de benodigde ondersteuning door MARIN. Het totale aanbod van MARIN is 40.000 Euro waard per project. Klanten kunnen hun eigen modellen meenemen, maar MARIN kan deze ook voor hen maken. Deze modellen moeten dan wel worden betaald. Datzelfde geldt voor verdere metingen of analyses door MARIN.

Alles gebeurt confidentieel en de kennis die wordt opgedaan tijdens de proeven is van de MKB-er zelf. Dit MARIN aanbod is ook geen overheidssubsidie. Buchner: “Het is ons eigen initiatief, ontstaan in een brainstormsessie met onze senior projectleiders. We hebben moderne faciliteiten en zijn ondertussen het grootste onafhankelijke maritieme testinstituut in de wereld. We werken voor grote reders, werven en energiemaatschappijen. Die faciliteiten en ervaring willen we graag ook inzetten om Nederlandse maritieme MKB’ers vooruit te helpen”.

De eerste call voor begin 2014 sluit 1 december 2013. Aanvullende informatie en voorwaarden zijn op te vragen bij Ir. Jaap de Wilde: [email protected]

Meer… Marin 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten