Marina Muiderzand neemt als eerste de ‘Seabin’ in gebruik

Op vrijdag 17 november heeft Marina Muiderzand als eerste Nederlandse jachthaven een ‘Seabin’ in gebruik genomen. Deze drijvende prullenbak zuigt plastic flessen, bekers, zakjes, kleine stukjes plastic, olieresten en ander afval op uit het water met behulp van een elektrische waterpomp. Daardoor voorkomt hij dat de plastic soep en andere vervuiling in zeeën en oceanen toenemen.

Het apparaat is in Australië bedacht door twee Australische surfers en botenbouwers: Andrew Turton en Pete Ceglinski. Marina Muiderzand heeft via crowdfunding een Seabin verkregen. Als de Seabin op Marina Muiderzand een succes is, wordt de drijvende prullenbak in meer havens ingezet.

CEO en co-founder Pete Ceglinski was zelf aanwezig in Almere om de eerste Seabin te lanceren. ,”Thuishavens was een van de eerste die onze crowdfunding campagne steunde. Daarom zijn mijn team en ik zeer verheugd met de ingebruikname van de eerste van naar we hopen vele Seabins in Nederland, die waterwegen schoner kunnen maken. Het enthousiasme dat we zien is geweldig. Niet alleen over het product Seabin, maar ook over het educatie- en onderzoeksaspect, zoals het praktische programma voor verschillende groepen in de maatschappij dat er aan gekoppeld is.”

In de afgelopen weken zijn er wereldwijd Seabins geïnstalleerd in verschillende jachthavens. In Groot-Brittannië nam het bekende zeilteam Land Rover BAR in oktober de eerste Seabin van het land in gebruik.