Marine koopt sleepboten samen met FMV Zweden

Damen ASD Tug 2810 ICE (Marinen)

De Defensie Materieel Organisatie (DMO) van de Koninklijke Nederlandse Marine (KNM) heeft een contract getekend met Damen Shipyards Group voor de aankoop van vijf haven- en zeesleepboten. Bij de aanschaf is samengewerkt met de Zweedse evenknie, het Zweedse Försvarets Materielverk (FMV). Gezien de ontwikkelingen op het gebied van emissiereductie en milieuvriendelijke scheepvaart heeft de KNM gekozen voor een nieuw ontwerp van Damen: de ASD Tug 2810 Hybrid. FMV heeft gekozen voor een ander ontwerp, de ASD Tug 3010 ICE, dat speciaal geschikt is voor ijscondities.

Drie van de sleepboten zijn bestemd voor de Nederlandse en twee voor de Zweedse marine. De boten zijn ‘commercial off the shelf’, wat wil zeggen dat ze gebaseerd zijn op een beproefd ontwerp en beproefd product. Ze zullen enigszins worden aangepast zodat ze optimaal aan de behoeften van beide marines voldoen. De Nederlandse sleepboten zijn hybride, terwijl de Zweedse boten geschikt zijn om in ijswater te opereren.

De aanschaf is een gezamenlijke actie van de DMO en het Zweedse FMV. De vijf ASD Tugs worden in 2015 en 2016 geleverd. Bij de Nederlandse marine zullen ze vier sleepboten van de Linge-klasse vervangen.

Meer… Damen