Marine krijgt nieuwe scheepssimulator

De Koninklijke Marine koopt een nieuwe scheepssimulator. De vaardigheden van het personeel kunnen zo tegen lagere kosten op peil worden gehouden. Het contract voor de bouw en het onderhoud tot 2025 werd vandaag in marinestad Den Helder getekend door de Defensie Materieel Organisatie en het bedrijf CSC.

De nieuwe Ship Handling Simulator (SHS) komt op het terrein van het Koninklijke Instituut voor de Marine in Den Helder te staan. Daar vervangt het de huidige, verouderde brugsimulator en de radarsimulatoren van de Defensie Vaarschool.

Brugpersoneel kan zich met de simulator voorbereiden op missies. Ook militairen in opleiding bij de Defensie Vaarschool gebruiken de SHS straks. Daarnaast stelt de simulator adelborsten, zoals jonge marineofficieren in opleiding heten, in staat om al tijdens hun opleiding het varen te oefenen.

Realistisch trainen
De simulator is een van de meest geavanceerde in zijn soort. Er kunnen tot 6 teams tegelijk in trainen; afzonderlijk maar ook samen. Meer training in de simulator betekent minder vaaruren en dus minder kosten. Daarnaast biedt de simulator een veilige omgeving om zonder risico op schade fouten te maken.

Het nieuwe trainingsmiddel benadert de realiteit door een 360 graden buitenbeeld. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om veel situaties na te bootsen waarvoor nu nog moet worden gevaren. Voorbeelden zijn aanmeren bij slecht weer, een search en rescue-actie, het ontzetten van een schip dat is overmeesterd door piraten, bevoorraden op zee of het ontwijken van luchtaanvallen. Ook kan de simulator worden geprogrammeerd voor het manoeuvreren en navigeren met nieuwe schepen. Daardoor kunnen mensen vlugger aan de slag met een nieuw schip.

De bouw van de simulator start dit najaar en de oplevering staat gepland voor 2013.

Bron: Defensie, 20-07-2011;