Marine levert opnieuw water op Saba

  • buitenland

WaterreservoirsWordenGevuldSaba

De 2.000 inwoners van Saba krijgen morgen een tweede partij water dankzij het ondersteuningsvaartuig van de marine in het Caribisch Gebied, Hr. Ms. Pelikaan. Vandaag worden de reservoirs nogmaals gevuld op het naastgelegen St. Maarten. Het schip leverde gisteren al 70.000 liter en een aantal pallets flessen.

Door langdurige droogte en een defecte drinkwatermaker kampt het kleinste bewoonde eiland van Caribisch Nederland met een watertekort. Dat geldt met name voor de openbare instellingen zoals het ziekenhuis en bejaardencentra die grotere voorraden moeten aanhouden. In 2009 kampte Saba met hetzelfde probleem. Toen bracht de Pelikaan 60.000 liter drinkwater.

Met open armen
De bemanning en commandant luitenant-ter-zee der eerste klasse Charlie Dekker werden op Saba met open armen ontvangen door waarnemend gezaghebber Franklin Wilson. “Ik ben Defensie zeer dankbaar dat zij op deze korte termijn het waterprobleem van Saba konden oplossen.”

Wilson diende het verzoek tot militaire bijstand afgelopen weekend in. De Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied gaf het ondersteuningsschip daarop opdracht om zo snel mogelijk met volle watertanks naar het vulkanische eiland Saba te varen.

Ondersteuning autoriteiten
Defensie heeft in het Caribisch Gebied 3 hoofdtaken. Naast militaire presentie en de bestrijding van internationale misdaad in de regio, ondersteunt Defensie de civiele autoriteiten bij calamiteiten. Dat kan ondersteuning na een orkaanpassage zijn, de inzet van duikers, het ruimen van explosieven en dus ook het aanvullen van een watertekort.

Meer… Defensie

Related news

List of related news articles