Marine onderschept ruim 400 kilo cocaïne in Caribische zee

Het Nederlandse patrouilleschip Zr.Ms. Friesland heeft afgelopen donderdag in samenwerking met de Kustwacht van Sint Maarten ruim 400 kilo cocaïne onderschept tijdens een patrouille in de Caribische Zee. De drugs is inmiddels overgedragen aan het Openbaar Ministerie van Sint Maarten en vernietigd. Tekst gaat verder onder de foto.

De gedumpte cocaine wordt uit het water gehaald met de snelle FRISC-boot. Foto: Defensie.

Zr.Ms. Friesland is actief als stationsschip in het Caribisch Gebied. Tijdens een reguliere nachtelijke patrouille is een verdachte boot gespot dat onder Venezolaanse vlag in de Caribische Zee voer. De boot viel op door een afwijkende positie en vaargedrag.

De verdachte boot is eerst een aantal uren geschaduwd en uiteindelijk is de NH90-helikopter ingezet en een snelle FRISC-boot. De bemanning van de verdachte boot gooide meteen de pakketten over boord. De pakketten zijn door de snelle boot uit het water gevist en aan boord van de Friesland gebracht. Na controle bleek het om 406 kilo cocaïne te gaan.

Geslaagde actie
De commandant van het marineschip, kapitein-luitenant ter zee Nicole Kuipers: “De onderschepping was uitstekend teamwerk tussen de bemanning van Zr.Ms. Friesland, de NH90-helikopter en de leden van de Kustwacht van Sint Maarten die momenteel aan boord van het schip geëmbarkeerd zijn.”

Stationsschip in het Caribisch gebied
Zr.Ms. Friesland is een Oceangoing Patrol Vessel van de Koninklijke Marine. Het schip is nog tot eind november in het Caribisch gebied actief als stationsschip. Behalve drugsbestrijdingsoperaties, is het schip ook paraat voor reddingsoperaties en humanitaire noodhulp.

De Drugsboot in de Caribische Zee. Foto: Defensie.