Marine op scherp tijdens grote NAVO-oefening Joint Warrior

De Koninklijke Marine neemt de komende twee weken deel aan de grote internationale NAVO-oefening Joint Warrior. Maar liefst 32 marineschepen, vijf onderzeeboten, tien helikopters, 60 vliegtuigen en 7600 militairen vormen samen het deelnemersveld aan de omvangrijke NAVO-oefening, die vandaag start.

Ook Nederland doet mee met onder meer twee fregatten, een onderzeeboot, een mijnenjager en een Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD)-team.

Joint Warrior is een multinationale oefening die twee maal per jaar door het Verenigd Koninkrijk wordt georganiseerd in de Schotse wateren, waaraan marine-, luchtmacht- en landmachteenheden deelnemen. Het doel van de oefening is om een complexe omgeving te bieden waarin het Verenigd Koninkrijk, NAVO en andere geallieerde eenheden tactieken en vaardigheden kunnen trainen als onderdeel van een internationaal taakverband, een zogenaamde Combined Joint Task Force (CJTF). Gedurende Joint Warrior wordt een grote verscheidenheid aan realistische scenario’s beoefend. Dit varieert van optreden in crisis- en conflictsituaties tot het bestrijden van terroristische aanvallen, begeleiden van scheepvaart en evacueren van burgers.

Sterke Nederlandse deelname
Nederland is in deze oefening sterk vertegenwoordigd. Zo bestaat de Nederlandse deelname uit de Netherlands Maritime Forces Maritime Battle Staff, de fregatten Zr.Ms. Tromp en De Ruyter, de onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis, de mijnenjager Zr.Ms. Schiedam en Zr. Ms. Willemstad, en verschillende eenheden aan land. Volgens Commander Netherlands Maritime Forces Commandeur Kees Boelema Robertus wordt de Nederlandse bijdrage flink op de proef gesteld; “Een stevige uitdaging, maar ik ben er van overtuigd dat we hier een robuust antwoord op zullen vinden.” Naast Nederland doen ook, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Estland, België, Spanje en Zweden mee.

Related news

List of related news articles