Marine vaart voor één dag alleen met meiden

Den Helder, 19 Mei 2009. PVKM Infodag algemeen aan boord van Hr. Ms. Rotterdam

Op woensdag 25 juni organiseert de Koninklijke Marine weer een Meidenvaardag in Den Helder. Op deze vaardag kunnen ruim 300 meiden tussen de 15 en 26 jaar meevaren en binnenkijken op een marineschip. Dit jaar is het aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt, een Amfibisch Transportschip van de marine.

Tijdens de vaardag ervaren de meiden hoe het is om te leven en werken aan boord van een marineschip. Het is al lang geen mannenwereld meer: Ongeveer 10% van de militairen is vrouw en sinds 1986 varen er ook vrouwen aan boord van marineschepen. ‘Wat mij betreft mag dit aantal snel meer worden!’, zegt Doenja Zwaan, officier van de Logistieke Dienst aan boord van de Johan de Witt. ‘Daarom nemen we ook graag deze meiden mee tijdens de vaardag zodat ze kunnen ervaren hoe leuk het is om bij de marine te werken. Ook als vrouw’.

Tijdens de vaardag kunnen de meiden overal rondkijken en ervaren hoe het is om aan boord te werken en te leven. Als lunch krijgen ze de traditionele rijstmaaltijd van de marine, de ‘Blauwe Hap’, voorgeschoteld en natuurlijk kunnen de meiden volop vragen stellen aan het aanwezige personeel en ook gewoon een dagje lekker uitwaaien.

Doenja: ‘Het leukste van werken bij de marine is voor mij de diversiteit. Het ene moment zorg je vanuit een ondersteunende functie dat schepen of mariniers-eenheden goed getraind en met goed materiaal op pad kunnen, en het andere moment maak je zelf deel uit van zo’n eenheid. Je bent echt op elkaar aangewezen. Samen zorgen we ervoor dat de missie of oefening goed verloopt. En dat we het daarnaast gezellig met elkaar hebben. Waar ter wereld we ook zijn’.

Nu vaart Zr.Ms. Johan de Witt nog voor de meiden maar binnenkort vertrekt het schip naar de Verenigde Staten voor een grote oefening. In januari maakt het schip en haar bemanning deel uit van de operatie Atalanta, de anti-piraterij missie bij de hoorn van Afrika.

Meiden die bij de vaardag willen zijn, kunnen zich nog aanmelden via werkenbijdefensie.nl/meidenvaardag.