Marine vangt 900 kilo cocaïne na lange achtervolging bij Aruba

Na een zeven uur durende achtervolging in de nacht van 20 september heeft het patrouilleschip Zr. Ms. Friesland 900 kilo cocaïne onderschept van een bootje ten noorden van Aruba. De drugsvangst is in het belang van het onderzoek nu pas bekend gemaakt. 

Zr. Ms. Friesland in Caribisch gebied. Foto, Defensie

De snelle boot is opgemerkt in de NH-90-boordhelikopter tijdens een patrouille. De bemanning zag een grote hoeveelheid pakketten aan boord en de Friesland zette direct een achtervolging in en probeerde het bootje tot stoppen te dwingen. Een Dash-8 vliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied assisteerde.

Stopsignalen en waarschuwingsschoten
Het bootje reageerde niet op de stopsignalen en waarschuwingsschoten van de NH90. De Friesland zette daarom een van zijn snelle FRISC’s in en toen die samen met de heli dichterbij kwam, gooiden de opvarenden pakketten drugs overboord. De drugs is uit het water gevist.

De bemanning van het snelle bootje gaf zich pas over toen de buitenboordmotoren waren uitgeschakeld door een boordschutter. De vier opvarenden zijn aangehouden en overgedragen aan de autoriteiten.

Anti-drugsoperaties
Zr. Ms. Friesland is momenteel stationsschip in de West. Anti-drugsoperaties is een van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch Gebied.